Fugro verkoopt grootste deel milieudivisie

Van onze redactie economie LEIDSCHENDAM - Ingenieursbureau Fugro verkoopt ongeveer 80 procent van zijn milieudivisie aan het Amerikaanse bedrijf ENSR Corporation.

De milieumarkt groeit niet meer, geeft president-directeur G.J. Kramer als reden. “Milieubewustzijn is standaard geworden, alles wat vervuild was, is schoongemaakt en door preventie wordt er nauwelijks iets meer smerig.”

De milieudivisie van Fugro (wereldwijd ruim 600 medewerkers) zet dit jaar ruim 100 miljoen gulden om. Door de stagnatie in de markt wordt het gewenste rendement van zes procent nettowinst over de omzet lang niet gehaald.

Voor Fugro waren de tegenvallende resultaten reden een onderzoek te starten naar de toekomst van de milieu-divisie. Volgens Kramer zat er niks anders op dan 80 procent van de milieu-poot te verkopen. “Het enige alternatief was het tegenovergestelde doen: uitbreiden. Maar we vonden een goede koper.”

Fugro houdt 20 procent van de milieu-poot aan. Het belang van 50 procent in BSN Bodemsanering Nederland blijft buiten de verkoop, evenals de bedrijven in Duitsland en België, die maar gedeeltelijk werkzaam zijn op de milieumarkt.

De koper van de milieudivisie, ENSR, is actief op het gebied van milieu-adviezen, engineering en bodemsanering. Het heeft 35 kantoren in de VS en de rest van de wereld. ENSR telt ongeveer duizend medewerkers. De onderneming heeft in de afgelopen 25 jaar meer dan 25 000 projecten uitgevoerd voor de overheid en grote bedrijven.

Al het Fugro-personeel van de te verkopen onderdelen gaat mee naar ENSR. Over de werkgelegenheid zijn geen speciale afspraken gemaakt, maar “het ligt niet voor de hand dat ENSR een milieu-divisie koopt en dan gaat snoeien in de bezetting”, meent Kramer. Ook de Dienstenbond FNV gaat daar niet van uit.

Fugro wist in de eerste helft van dit jaar de omzet en resultaten te verbeteren. Die tendens heeft zich in de tweede helft van dit jaar voortgezet. De directie verwacht nu dat de nettowinst over heel 1996 het niveau van 1994 (30,7 miljoen gulden) enigszins zal overschrijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden