Fuentes kan kaken op elkaar houden

Celstraf dreigt voor dopingarts Dertig renners in getuigenbank

Het oprollen van de Spaanse bloedlaboratoria van dopingarts Eufemiano Fuentes zorgde mei 2006 voor een schok. De beelden van ijskasten vol bloedzakken maakten diepe indruk, de Spaanse sportwereld leek door 'Operación Puerto' op instorten te staan. Maandag start in Madrid de rechtszaak tegen Fuentes.

Volgens degenen die de zaak onderzochten maakten 200 topsporters, onder wie bijna zestig wielrenners, gebruik van Fuentes' diensten. Ook voetballers, tennissers en atleten waren klant.

Hoewel al snel duidelijk was dat veel toprenners bij de zaak betrokken waren, barstte de bom dat jaar bij het begin van de Tour. In Straatsburg bleek dat onder anderen Ivan Basso en Jan Ullrich schuil gingen achter de gecodeerde namen die in Fuentes' administratie waren gevonden. Woensdag nog kreeg een zoveelste bijnaam ('Clasicomano Luigi') een gezicht. De Nederlandse renner Thomas Dekker zou zijn bloed hebben laten verrijken bij Fuentes.

De impact van het Fuentes-proces zal in Nederland betrekkelijk klein zijn. Daarvoor zijn er hier recent te veel dijkdoorbraken geweest. De rechtszaak tussen Michael Rasmussen en Rabobank, het terugtreden van de bank als sponsor en het uitkomen van het Usada-rapport, met de val van Armstrong tot gevolg, maakten eind 2012 al veel tongen los. En sindsdien is het, mede doordat nu ook vaderlandse (ex-)renners zijn gaan praten, niet meer stil geworden.

De Fuentes-zaak zou de komende weken overigens nog wel een Nederlands tintje kunnen krijgen, en dan niet vanwege Dekkers betrokkenheid. Op de lijst met namen staat ook Huerta, Spaans voor boomgaard. Op internet beweren tal van hobby-vertalers al jaren dat dat weleens een Spaanse verbastering van Boogerd zou kunnen zijn. Het zou echter net zo goed om een Spaanse coureur met een moestuin of boomgaard kunnen gaan. Het is nauwelijks te verwachten dat Fuentes openheid van zaken zal geven. Hij kan zich beroepen op zijn beroepsgeheim.

Dat namen van niet-wielrenners openbaar worden gemaakt, lijkt helemaal uitgesloten. Fuentes erkende vlak na de inval dat voetballers en tennissers tot zijn clientèle behoorden. "Maar namen noem ik niet. Ik ben met de dood bedreigd." In het peloton gaat het verhaal dat Fuentes een renner toevertrouwde dat de arts, als hij zou praten, 'er persoonlijk voor kon zorgen dat Spanje de gewonnen voetbaltitels kwijtraakte'.

Fuentes kan twee jaar celstraf krijgen. In 2006 kende Spanje nog geen dopingwetgeving dus kan de arts slechts voor medisch falen worden aangeklaagd. De rechters zullen proberen te bewijzen dat Fuentes een kwakzalver was. Naast Fuentes staan ook twee collega-doktoren en de ploegleiders Manolo Saiz, Vicente Belda en Ignacio Labarta terecht. Ruim dertig renners zullen getuigen. Ook Alberto Contador wordt gehoord, de man van wie nooit bewezen werd dat de 'AC' in Fuentes' paperassen naar hem verwees.

Er zijn gerede twijfels of de rechters tot het uiterste zullen gaan om de waarheid boven tafel te krijgen. Slechts dankzij internationale druk bleef de zaak op de agenda. Het anti-dopingagentschap Wada heeft nog steeds niet het volledige dossier gezien. Voorman Dave Howman zei deze week in The Daily Telegraph dat hij regelmatig 'met zijn hoofd tegen een muur' was gelopen. "Dat is frustrerend en teleurstellend. Bovendien betekent het dat er heel veel sporters in competitie zijn geweest terwijl ze dat helemaal niet hadden gemogen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden