FSC-brug over Bemersbeek - Dagelijks natuurjournaal - Weg perfect voor libellen

FSC-brug over Bemersbeek
Na jaren ligt er over de Bemersbeek in natuurgebied Kotten (Gld) weer een bruggetje. Hij is door een boswachter van Natuurmonumenten gemaakt van FSC-hout uit eigen bossen rondom Winterswijk.

In 2006 heeft Natuurmonumenten in Winterswijk afscheid genomen van de boswachter. In plaats van cadeaus heeft hij geld gevraagd om deze brug te realiseren. Het ontbreken van de brug was lange tijd een missende schakel in dit wandelpad. Het pad, dat over gemeentegrond naar de brug loopt, is nu in ere hersteld.

De fundering van de brug is mogelijk gemaakt door het Waterschap Rijn en IJssel. De overige gedeelten zijn in eigen beheer gemaakt van FSC-gecertificeerd hout uit eigen bossen in Winterswijk. FSC staat voor Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer), een internationaal keurmerk voor hout uit aantoonbaar goed beheerde bossen. Een van de belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor het FSC-certificaat is dat de natuurwaarden van de bossen in stand moeten blijven en er niet meer hout geoogst wordt dan er bijgroeit. Naast eisen op het gebied van bosbeheer worden er ook eisen gesteld aan de transparantie van werkprocessen. Controleurs gaan ook echt in het bos controleren of wordt gewerkt volgens de plannen.

De bossen van Natuurmonumenten in Gelderland zijn sinds 2005 FSC-gecertificeerd. Natuurmonumenten is bezig de rest van haar bossen ook te certificeren.

Dagelijks natuurjournaal

De Vara werkt aan een dagelijks natuurjournaal dat volgend voorjaar op de buis moet komen. Het tv-programma wordt deels gebaseerd op de populaire rubriek De Natuurkalender in het radioprogramma ’Vroege Vogels’, eveneens van de Vara. Daarin bellen luisteraars opmerkelijke natuurwaarnemingen door.

Het weer speelt daarbij een belangrijke rol. Sinds de film ’An Inconvenient Truth’ van Al Gore breken tv-makers hun hoofd over hoe ze aantrekkelijke tv-programma's kunnen maken over klimaatverandering. Op de internationale mediabeurs in Cannes, medio april, was dat een groot item. De omroep hoopt dat de belangstelling voor het onderwerp ervoor zorgt dat er veel mensen gaan kijken naar het nieuwe programma.

Weg perfect voor libellen

De aanleg van autowegen wordt door veel mensen als slecht voor de natuur ervaren. In Friesland staat de wereld echter een beetje op zijn kop. Door de aanleg van de weg tussen Balk en Koudum in de jaren zestig is unieke natuur ontstaan die perfect is voor libellen. Sterker nog, met 34 soorten telt de natuur langs de weg de grootste variatie in libellen in Europa. De weg is aangelegd door zand uit de omgeving weg te graven. De kleine zandputten die daardoor zijn ontstaan, bevatten inmiddels heel helder water, veel waterplanten en geen vissen. Een perfecte locatie voor libellen. Tussen de 34 soorten zitten hele zeldzame en beschermde libellen.

Sinds kort staan er zeven informatiepanelen en loopt een route door het reservaat. De leek kan zo in een half uurtje alles over het insect leren. Een libelle is vooral bekend als vliegend insect. De grootste tijd van zijn leven, een à vier jaar, zit de libelle echter als een soort larf onder water. Pas als de libelle volgroeid is, komt hij uit het water en hij heeft dan een leven als vliegend insect van een paar weken. Daarin eet en vrijt het dier tot de dood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden