Frysk Festival: een cultureel 'salut' aan de hele wereld

Van onze correspondente LEEUWARDEN - “Salut. Ik groetsje de wrâld.” Met deze groet opent dichter Tjebbe Hettinga zaterdagavond het Frysk Festival. Hettinga draagt de Friese vertaling van Walt Whitman's gedicht 'Salut au Monde' voor. Deze titel is het thema van het Frysk Festival dat eens in de vijf jaar georganiseerd wordt.

Drie weken lang zal Friesland een culturele groet aan de wereld brengen. Op de opening in schouwburg De Harmonie in Leeuwarden krijgen de bezoekers een voorproefje. Het festival, dat een begroting van ruim drie mijloen gulden heeft, behoort tot de grootste van Nederland, maar omdat het om de vijf jaar georganiseerd wordt, is het relatief onbekend.

“We moeten elke keer weer opnieuw beginnen, maar kunnen nu wel echt een goed programma neerzetten”, vindt organisator Huub Mous. Als bijzondere projecten noemt hij het 'Abe-spektakel' en circus Whitman. “Abe, een theaterstuk over het leven van voetballer Abe Lenstra, is een beetje een eigen leven gaan leiden buiten het festival om, maar is mede mogelijk gemaakt door het Frysk Festival.”

'Abe' moet de grote publiekstrekker worden. De organisatie rekent op 60 000 bezoekers tijdens de zes voorstellingen in het voetbalstadion van SC heerenveen. Tot nu toe zijn er nog maar 25 000 kaarten verkocht. Ook van circus Whitman wordt veel verwacht. Het is een circus met nationale en internationale acts, compleet met dieren en clowns. Het theatergezelschap Suver Nuver vormt de rode draad tijdens de voorstelling, waarin de circusartiesten een rol krijgen. Het publiek reageert enthousiast op een eerste proeve. “Over de rest twijfel ik nog een beetje, maar dit wil ik zien”, zegt een bezoeker.

Veel belangstelling trekt ook het project Media Mundi van Willem de Ridder. Bezoekers kunnen gewapend met een walkman en een werkhandschoen een donkere ruimte in. Met slechts een stem als gids worden ze door de pikdonkere ruimte geloodst. Na de tocht zitten de mensen wat verdwaasd voor zich uit te kijken.

“Ik kan niet uitleggen wat het precies is, maar het is wel heel vreemd. Ook wel een beetje eng. Je bent overgelaten aan die stem en als je niet precies opvolgt wat die zegt, raak je de kluts kwijt”, vertelt iemand.

In Media Mund worden alle communicatiemiddelen gebruikt om 'de wereld te groeten'. Van de dorpsomroeper, de streekkrant en de regionale zender tot Internet.

“Via Internet kregen we reacties van Friezen die in een heel ander werelddeel zitten. Heel grappig”, vindt Huub Mous. “Met dit project laten we zien dat je naast inwoner van dorp, gemeente, provincie, of land ook wereldbewoner bent.” De organisatie hoopt in totaal 80 000 bezoekers te trekken. De opening lijkt in elk geval geslaagd. Om drie uur nemen de laatste bezoekers afscheid: 'Salut'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden