Fruits de mer

'De mosselen, s'il vous plaît,' sprak ik een paar dagen geleden dapper tegen de ober. Ik zou culinair eens flink de waaghals uithangen, mijn horizon verbreden, één zijn met de lokale bevolking.

Sindsdien ben ik drie dagen het toilet praktisch niet uitgeweest. Zelfs nu nog, tijdens het schrijven van deze column zal ik een aantal sprintjes naar de wc moeten trekken. Misschien onsmakelijke informatie, maar ik dacht: ik meld het even.

Ondanks mijn gesteldheid heb ik de afgelopen dagen gewoon gewerkt. Zo moest ik gisteren een gasfles wisselen aan het andere eind van de camping, en zowel op de heenweg als de terugweg heb ik ieder toiletblok aangedaan dat onze camping rijk is. Eenmaal bij het chaletje stond ik zelfs op het punt de bewoners te vragen: 'Zou ik even van uw toilet gebruik mogen maken?'

Dit was dan ook de laatste keer dat ik experimenteer in Franse restaurants. Ik had al een keer araignée geprobeerd; een soort krab. Het beetje vlees dat dit beestje rijk is, moet je uit de vreemdste hoeken van zijn lichaam pulken met een soort haaknaald. Het eten was dan ook zo'n opgave dat ik gaandeweg steeds meer trek kreeg, en toen ik hem na een uur kaal had geplukt, stierf ik inmiddels van de honger.

Nog minder succesvol was de keer dat ik palourdes at: een soort schelpdiertjes. Cru stond er op het menu, maar ik wist niet meer wat dat betekende. Toen ik mijn bord kreeg, zag ik het echter; rauw. Sterker nog: ze leefden. Ze gingen open en dicht, bubbelden vrolijk en piesten over mijn salade heen. Ik lustte zelfs mijn frietjes niet meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden