Fruitplukster achter de vakbondsbaas

FRANS DIJKSTRA

In haar laatste levensdagen maakte ze zich nog druk om de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vanuit het ziekenhuis, waar de 88-jarige Helen Chávez kampte met een infectieziekte, probeerde ze haar familie op een lijn te krijgen. Tijdens de voorverkiezingen in Californië vorige week moesten ze voor Hillary Clinton stemmen en niet op haar uitdager Bernie Sanders. "We moeten Trump tegenhouden", zei ze tegen iedereen die haar bezocht in het ziekenhuis.

Haar keuze was belangrijk voor het groeiend aantal Latino's, want ze was de weduwe van César Chávez, een legendarische vakbondsman die erin slaagde vele, vaak illegale landarbeiders van Latijns-Amerikaanse afkomst te verenigen. Net als César was ze geboren in de Verenigde Staten als kind van arbeiders uit Mexico. Ze groeide op in een verbouwde paardenstal en plukte druiven en ander fruit na schooltijd. Ook na haar huwelijk bleef ze voor twee dollar per dag op het land werken, naast de zorg voor acht kinderen.

Ze deed wat administratieve klusjes, maar een baan bij zijn vakbond durfde ze niet aan omdat ze dacht dat ze niets kon. Toch werd ze vier keer gearresteerd, voor het eerst in 1966 toen ze bij een demonstratie op een ranch 'Huelga' (Staak!) had geroepen. Tot 1975 hadden landarbeiders in Californië geen wettelijk vakbondsrecht.

Na de dood van César in 1993 kreeg ze meer erkenning. Ze moedigde andere Latina's aan actief te worden in de vakbeweging en politiek. Nu Trump een muur wil bouwen om Mexicanen tegen te houden, vond ze dat meer dan ooit noodzakelijk.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden