Review

Fruit verkopen op muziek

De zwarte fruitverkoper kijkt op de zachte klanken van een walsje verliefd naar zijn vruchten. Zijn hoofd beweegt langzaam heen en weer van appel naar peer, van peer naar perzik en terug. Zijn oogleden knipperen vertederd.

Hij blijkt een ware goochelaar met zijn koopwaar. In de peer zwiert een dansend paartje, de perzik verbergt een ronddraaiende muis en als de appel wordt opengeklapt komt er een schattige aapjessnoet boven een jolig rood vlinderstrikje te voorschijn.

Al dit wonderlijke vermaak ontstaat met een draai aan het sleuteltje in de rug van de zwarte pop, die in 1885 door de familie Vichy uit Parijs werd gebouwd.

De vitrineschat uit het Nationale Museum van Speelklok tot Pierement was oorspronkelijk een speledingetje voor snobistische burgers. Aan het eind van de 19de eeuw populair als spektakelstuk in boudoir of salon.

Op fêtes en visites op de zondagmiddag wond de heer des huizes zijn pronkstuk op, ter verhoging van de feestvreugde van de genodigde dames en heren.

De huidskleur van de fruitverkoper draagt bij aan zijn exclusiviteit, want in het Europa van rond 1900 zijn nog nauwelijks donkergetinte mensen te vinden.

De pop is gemaakt van papiermaché en karton, maar zit nog altijd stevig in elkaar. Alleen zijn authentieke kleding van verzwaarde zijde heeft het licht en de temperatuurswisselingen door de jaren heen niet overleefd. Daarom heeft hij van het museum een nieuw vestje gekregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden