Frontale aanval suikerlobby op WHO

Minder suiker in het voedsel, vindt de WHO. En dat is het sein voor een harde campagne van de suikerverwerkers tegen die Wereldgezondheidsorganisatie.

AMSTERDAM - In een harde en opvallend onverhulde actie proberen Coca-Cola, Pepsi Cola en andere suikerverwerkende concerns in de VS een hen onwelgevallig rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onder het tapijt te schoffelen.

Deze machtige lobby dreigt nu de Amerikaanse volksvertegenwoordiging zo ver te krijgen dat de VS hun jaarlijkse bijdrage van 400 miljoen dollar aan de WHO gaan intrekken, een kwart van haar budget.

Het WHO-rapport waarschuwt voor het overmatig gebruik van suikers, vetten en zout. De zwaarlijvigheid die daarvan mede het gevolg is, leidt in de VS, maar ook steeds meer daarbuiten, tot grote gezondheidsproblemen. De combinatie zwaarlijvigheid en gebrek aan beweging is verantwoordelijk voor de snelle toename van hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Nu al zijn deze ziektes wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Zestig procent van de sterfgevallen moet aan deze ziektes worden toegeschreven, schat de WHO. Dat zal in 2020 zijn opgelopen tot 75 procent.

Het rapport moet leiden tot een wereldstandaard voor een gezond menu met de nadruk op het eten van groenten en fruit. Dat is nauwelijks controversieel. Wat wel veel stof heeft doen opwaaien is de aanval op de voedingsindustrie. Die zou met agressieve verkoopmethoden de consument voedsel door de strot duwen dat te veel energie bevat. Met name de frisdrank- en snackindustrie worden in de beklaagdenbank gezet.

Begin maart bracht de WHO het politiek zeer gevoelige rapport uit. De gezondheidsorganisatie heeft daarin aanbevolen dat niet meer dan 10 procent van de dagelijkse inname aan calorieën uit suikers zou moeten bestaan. De suikerindustrie vindt dat 25 procent nog wel kan. Twee weken terug schreef de Amerikaanse suikerlobby een brief aan directeur-generaal Gro Harlem Brundtland van de WHO waarin gewag wordt gemaakt van het ,,dubieuze karakter en het onwetenschappelijke niveau'' van de studie. Ook stelt de suikerindustrie openlijk dat bevriende leden van het Congres zullen worden ingeschakeld ,,om de Amerikaanse contributie aan de WHO ter discussie te stellen''.

Inmiddels hebben twee senatoren een brief geschreven aan Tommy Thompson, de Amerikaanse minister van volksgezondheid, met het verzoek het rapport af te kraken. De suikerindustrie behoort tot de grootste donateuren van de Amerikaanse politiek. Bij de laatste federale verkiezingscampagne boekte het meer dan 3 miljoen dollar over op rekeningen van Republikeinen en Democraten. Een van de twee briefschrijvende senatoren ontving 36000 dollar.

Dr. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en een van de wetenschappers die aan het WHO-rapport hebben meegewerkt, ligt niet wakker van de felle reactie van de Amerikaanse suikerlobby. ,,Nee, al jaren zijn zij grote opposanten van WHO-rapporten die hun producten betreffen. Ook nu weer hebben ze in de aanloop naar het definitieve rapport, soms op grove wijze, aangegeven wat zij nog acceptabel vonden. Hun invloed in Washington is groot. In die zin is het geen loze dreiging. Er wordt ingespeeld op sentimenten in Amerika dat alles wat uit de Verenigde Naties komt niets voorstelt.''

Die grote macht maakt hen echter overmoedig. Hun luide oproep dit keer tot actie tegen het WHO-rapport gaat averechts werken, denkt Seidell. ,,De conclusies uit dit rapport zijn helemaal niet nieuw en zeker niet schokkend. Als ze het stilzwijgend hadden laten passeren, was er geen ophef over geweest. Vanuit hun optiek is het onverstandig geweest om zo openlijk te dreigen met sancties. Nu is voor elke burger en consument transparant gemaakt hoe de industrie haar belangen bij de politiek aanhangig maakt. De pers duikt er op, gaat uitzoeken hoe het zit. Zo ontstaat veel drukte, drukte die de industrie liever had gemeden.''

De industrie kan langzamerhand niet meer heen om het toenemend aantal onderzoeken die uitwijzen dat voeding wel degelijk invloed heeft op de gezondheid. De Europese voedingsindustrie is daarmee al verder, stelt Seidell. ,,De fase van ontkenning en confrontatie is voorbij. Ze zijn bereid te praten over hun producten en de presentatie daarvan. Het inzicht is doorgebroken dat ze er alle belang bij hebben om niet steeds in de beklaagdenbank terecht te komen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden