Front National aangeklaagd voor fraude in het Europarlement

Diverse FN'ers waren eerder al individueel aangeklaagd, onder wie partijleidster Marine Le Pen in juni.Beeld AFP

De Franse justitie heeft het rechts-populistische Front National (FN) in staat van beschuldiging gesteld. De partij zou jarenlang en stelselmatig subsidie uit het Europarlement hebben misbruikt. 

Het geld, bedoeld voor medewerkers in Brussel, werd naar Frankrijk gesluisd om er personeel op het landelijke hoofdkantoor mee te betalen.

Er zouden zeventien FN-Europarlementariërs en veertig medewerkers bij de zwendel betrokken zijn. In totaal gaat het om 5 miljoen euro, aldus de krant Le Monde. Diverse FN'ers waren eerder al individueel aangeklaagd, onder wie partijleidster Marine Le Pen in juni. Maar nu is de partij als geheel verdacht, op basis van documenten die in beslag werden genomen bij invallen op het hoofdkantoor in 2016 en 2017.

Crisis

In een verklaring belooft de partijtop het proces te zullen gebruiken om te bewijzen dat er niets illegaals is gebeurd. Ook probeerde de top direct om rechter Claire Thepaut te wraken. Zij is lid van de Vakbond voor Rechters, en als vertegenwoordigster van zo'n 'extreem-linkse' club zou ze partijdig zijn. Het wrakingsverzoek is afgewezen.

De aanklacht tegen het FN volgt op een rapport dat de Europese antifraude-organisatie OLAF in de zomer van vorig jaar aan de Franse justitie overhandigde. Maar het partijkader beschouwt het hele proces als politiek gemotiveerd. Penningmeester Wallerand de Saint-Just wil wel toegeven dat er 'fouten kunnen zijn gemaakt ten aanzien van de strikte regelgeving', maar hij ontkent elke vorm van fraude.

Het FN verkeert in een crisis door de teleurstellende verkiezingsresultaten van het afgelopen jaar en door onenigheid over de koers. De partij lijdt ook al jaren geldgebrek. Als ze de vijf miljoen euro moet terugbetalen, mogelijk vermeerderd met forse boetes, zou dat de toch al wankelende leidster Le Pen de kop kunnen kosten.

Lees ook: Vertrouweling van Le Pen: Frankrijk dreigt te worden opgeheven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden