Frits Philips was een man van het volk

Regelmatig was Frits Philips te vinden op de tribune van Philips Sport Vereniging. Gewoon in de open lucht en tussen het volk en niet in de warme skybox. Dat typeerde de man die in Eindhoven populair was. Frits Philips was een man van het volk, sprak met de Brabanders in dialect en lachte zijn typerende naar voren stekende tanden bloot. Dat hij opgroeide op een prachtig landgoed bij Eindhoven doet daar niets aan af.

Frits Philips was een zoon van Anton Philips, oprichter van de onderneming. Het gloeilampenfabriekje een paar honderd meter van zijn ouderlijk huis was toen al een internationaal succes.

Na de middelbare school ging Frits Werktuigbouwkunde studeren in Delft. Zijn vader wilde een technische opleiding. Na zijn studie ging Frits in militaire dienst. In de patroonfabriek van het leger in Amsterdam deed hij de eerste ervaring op met massaproductie.

Na die periode begint zijn opmars door alle rangen en standen bij het Philips-concern, waar hij in 1961 uiteindelijk echt de leiding krijgt.

Frits Philips ondervond ook weerstand. Hij was niet kerkelijk, maar was in de jaren dertig onder de indruk van de zogenoemde Oxfordgroep, die onder leiding stond van de Amerikaanse predikant Frank Buchman. Philips vatte de leer samen als: ,,Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.“ Bij de top van de onderneming van zijn vader werd die sympathie van Frits en zijn vrouw Sylvia van Lennep met argwaan bekeken.

Als was het zijn familie, zo zorgde Philips voor zijn personeel. Jubilarissen werden soms met de Bentley van Frits naar huis gebracht. Zijn chauffeur: ,,Hij praatte vaak over zijn kinderen, het bedrijf en PSV.“

Als Brabander en echte Philips-man ligt ook Eindhoven hem na aan het hart. Buurman (op landgoed Wielewaal bij Eindhoven) en ex-collega Jan Post verklaarde eens tegen het Brabants Dagblad: ,,Hij kwam een keer binnenlopen toen Boonstra (in de jaren negentig Philips-topman, red.) had bekendgemaakt dat het hoofdkantoor naar Amsterdam verplaatst zou worden. Hij was helemaal ontdaan.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden