'Frits Philips icoon van Eindhoven'

(Novum) - Het overlijden maandag van Frits Philips is een groot verlies voor de Eindhovense gemeenschap. Door zijn betrokkenheid bij de stad groeide hij uit tot een icoon van de gemeente. Dat stellen het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad dinsdag in een gezamenlijke reactie. In het stadhuis wordt om 12.00 uur een condoleanceregister geopend.

Frits Philips werd in 1905 in Eindhoven geboren als Frederik Jacques. Maandagavond overleed hij in zijn slaap. "Frits Philips zal in onze gedachten blijven als een boegbeeld van een multinational die deze stad tot bloei heeft gebracht", laten het college en de raad weten. "Hij was als leider van dat concern mens met zijn mensen en zo was hij ook zeer betrokken bij het wel en wee van de mensen in onze stad."

Frits Philips was een neef van Gerard Philips, de man die in 1891 het elektronicaconcern oprichtte. Hij werkte veertig jaar voor het bedrijf in verschillende functies. Van 1961 tot zijn pensionering in 1971 was hij president van Philips. Op 66-jarige leeftijd trad hij af. Tot 1977 bleef hij als lid van de raad van commissarissen in dienst van het bedrijf.

Voor de voetbalwedstrijd tussen PSV en Fenerbahçe in de Champions League wordt dinsdagavond een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Philips. De Eindhovenaren spelen met rouwbanden.

Vorig seizoen hield Philips met de toenmalige aanvoerder Mark van Bommel de Nederlandse kampioensschaal omhoog. Op 16 april vierde de drager van de gouden erepenning van Eindhoven zijn honderdste verjaardag. Voor die gelegenheid werd de stad tijdelijk omgedoopt tot Frits Philips Stad.

Frits Philips wordt volgende week maandag begraven op de algemene begraafplaats Oude Toren in zijn geboorteplaats. Voorafgaand vindt een besloten uitvaartdienst plaats in Muziekcentrum Frits Philips. Het condoleanceregister in het stadhuis is tot en met zondag geopend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden