Frits Goldschmeding rijkste 'Nederlander'

ESTHER BIJLO en REDACTIE ECONOMIE

Toeval of niet. Op de dag dat de wereldberoemde ongelijkheidsprofessor Thomas Piketty de Tweede Kamer bezoekt, komt de lijst van rijkste Nederlanders uit, de Quote 500. De traditionele opmerking bij de publicatie, 'de rijken zijn weer rijker geworden', blijft ditmaal echter achterwege.

Het zakenblad heeft namelijk andere lijsten gemaakt. De naar het buitenland vertrokken vermogenden zijn apart gezet. "Zij die liever fiscaal vriendelijk in België of Zwitserland vertoeven, hebben het nakijken vanaf een nieuwe buitenlandlijst", stelt Quote fijntjes. Aan kop van de nieuwe, zuiver Nederlandse, lijst prijkt nu een ondernemer: Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendorganisatie Randstad met 3,2 miljard euro. De buitenlandlijst wordt aangevoerd door een 'dochter van', de in Londen wonende Hester Carvalho-Heineken, goed voor 7,3 miljard euro.

Het totale vermogen van de rijkste landgenoten daalt aanzienlijk met het vertrek van de 'buitenlanders'. Dit jaar hebben de 500 meest vermogenden ruim 83 miljard euro. Vorig jaar was het 113 miljard. Telden de Nederlanders over de grenzen nog wel mee, dan was het totaal ruim 116 miljard geweest, zegt het blad desgevraagd, een stijging van een kleine 3 procent. De rijken zijn dus toch rijker geworden.

Bas van Bavel, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, is blij met de 'Hollandse' lijst. Het geeft hem, als onderzoeker van vermogens in Nederland, meer in handen. In de officiële cijfers ontbreken de in het buitenland wonende Nederlanders namelijk ook, legt Van Bavel uit. Volgens het CBS hebben de 7000 meest vermogende Nederlandse huishoudens samen ongeveer 100 miljard aan vermogen. "Nu zie je dat alleen al de rijkste 500 individuen 83 miljard bezitten. Dan weet je dus zeker dat een heleboel bestanddelen van vermogen niet in de officiële cijfers zitten."

Vooral een Nederlands probleem, stelt Van Bavel. Vermogenswinsten zijn hier grotendeels onbelast en grote persoonlijke vermogens verdwijnen in bv's. De hoogleraar zou graag inzicht krijgen in de vermogens van de rijkste groep, om te weten wat er nu precies wel en niet in meetelt en hoe zich dat ontwikkelt. "Maar het CBS staat dat bij deze groep niet toe, om redenen van privacy."

Erg jammer, vindt de hoogleraar. "Uit oogpunt van transparantie en democratie is het cruciaal dat we over de juiste gegevens beschikken." Vooralsnog moeten ook wetenschappers het doen met de Quote 500. "Dit soort lijsten wordt internationaal in toenemende mate serieus genomen. Het onderzoek dat eraan ten grondslag ligt, wordt steeds beter. Een belangrijke aanvulling op de CBS-cijfers."

undefined

Top 3 Buitenland 100

1 De Carvalho-Heinekeneuro 7,3 mrd

2 Albert Blokker euro 1,7 mrd

3 Ralph Sonnenberg euro 1,6 mrd

undefined

Top 3 Familie 50

1 Familie Brenninkmeijer euro 22 mrd 2 Familie Van der Vorm euro6,2 mrd

3 Familie De Rijckeeuro 1,9 mrd

undefined

Top 3 Quote 500

1 Frits Goldschmedingeuro 3,2 mrd 2 Dik Wessels euro 2,4 mrd

3 John de Mol euro 2,3 mrd

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden