Frits Bolkestein moet vice-premier worden

Het paarse kabinet is er nog niet voor iedereen. Vrij Nederland is begonnen met een serie artikelen over de gevolgen van paars en concludeert dat binnen de nieuwe coalitie niet alle partijleden tevreden zijn met het historische resultaat dat binnen handbereik ligt.

De liberalen, of ze nu D66 of VVD vertegenwoordigen, zijn steeds de eisende partij. Dat heeft zo zijn gevolgen voor de PvdA. “Of de sociaal-democraten willen of niet, ze moeten mee in het liberale vaarwater van de jaren negentig.” Maar Ruud Vreeman, vice-voorzitter van PvdA, vreest voor de rechten van de werknemers: “De werkgevers domineren dit land. Alles gaat in een richting: de verzorgingsstaat is verdacht. Dat is modern, als je dat zegt. Misschien ben ik wel ouderwets. Mensen willen wel dynamiek, maar geen onzekerheden.”

Willem Hoekzema, de nieuwe VVD-voorzitter weet in ieder geval waar hij het voor doet: “De sociale zekerheid moet worden gemoderniseerd naar de eisen van deze tijd. Wij willen dat de overheid niet meer de rol van zorgzame vader speelt. Dat is de uitdaging van paars.” Hoekzema heeft het Friese orakel Hans Wiegel imiddels zijn plaats gewezen, schrijft HP/De Tijd. Al is het alleen maar om een 'Kaland-effect' te voorkomen. De nieuwe voorzitter besloot bij zijn aantreden namelijk een halszaak te maken van van de eenheid binnen zijn partij. “We hoeven ons echt geen zorgen te maken over Bolkesteins capaciteiten. Wiegel ook niet.”

De Groene Amsterdammer praat met Han Lammers, ooit een van de voormannen van Nieuw Links. Lammers is sceptisch, vindt dat de PvdA zich te snel heeft uitgeleverd aan de coalitie met D66 en VVD. “De PvdA had zich veel meer moeten opstellen als de grootste partij: wij presenteren onze ideeën en dan kijken we met wie we het eens kunnen worden. Door prima donna Van Mierlo moet je je daar niet vanaf laten brengen.” Elsevier, tot slot, voert een pleidooi om Frits Bolkestein tot vice-premier van paars te maken. “Wat Bolkestein wil - vanuit de Tweede Kamer leiding geven aan de liberale bewindslieden - is een ideefixe.”

HP/De Tijd onderzoekt, met de tragedie van Rwanda in het achterhoofd, de zegeningen van het kolonialisme. En vraagt zich hardop af of het Westen aangewezen mag worden als de schuldige van oorlog, honger en andere rampspoed in Afrika. Het succes van de hulpactie werpt de vraag op in hoeverre wij schuldgevoelens willen afkopen. Een daadwerkelijke bezetting van Afrika heeft nooit plaatsgevonden, zo stelt het blad. Toen de zwarte Afrikanen na 1945 in verzet kwamen tegen de overheersers was de slag op de meeste plekken dan ook snel gestreden. Er was domweg te weinig tegenstand.

De belangrijkste oorzaak daarvoor is volgens de Franse filosoof Revel gelegen in de politieke organisatie van veel Afrikaanse landen. Nergens in Afrika bespreurt hij een volwaardige vorm van pluralisme. De absolute opvattingen over machtsuitoefening zijn een bron van strijd en een vruchtbare bodem voor staatsgreep en burgeroorlog. HP/De Tijd laat mogelijke oplossingen voor de Afrikaanse crisis passeren maar komt er niet uit. Het uitzicht dat het Westen beschuldigd zou worden van koloniale agressie lijdt hier tot verlamming. Gevangen in het eigen verleden lopen we liever geen risico's meer.

Van de oogst van de jaarlijkse lezersoproep van Vrij Nederland wordt het eerste deel gepubliceerd. De lezers schrijven over hun lichaam, en dat van anderen. De vrede tussen lichaam en geest ontstaat pas op gevorderde leeftijd, concludeert de jury die de verhalen las. Lukt het om de kindertijd redelijk ongeschonden te overleven, dan volgt in de puberteit een transformatie die veel vrouwelijke lezers tot wanhoop bracht: “Ik stopte dus maandverband in de cups van mijn badpak, wat heel lastig was bij het zwemmen.” Ook voor mannen is het ontwikkelen van rudimentaire lichaamsdelen een nachtmerrie, een vrome wens of een evolutionaire onmogelijkheid: “Veel van onze dierlijke kenmerken zijn verloren gegaan, ik zou hier graag iets van terug hebben - zoals een staart.”

Hervormd Nederland werd niet ontvangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden