Frisse wind door Washington in 100 uur

De Democraten streven naar een nieuwe politieke cultuur in het Congres. Daarvoor stellen ze een strakke deadline.

De Democraten hebben alvast voor een historisch moment gezorgd: democrate Nancy Pelosi (66, San Francisco) trad gisteren aan als eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Voor het eerst sinds 1994 hebben de Democraten weer de meerderheid in beide huizen van het Congres. Ze stellen zichzelf hoge doelen, die ze binnen honderd uur tijd voor elkaar willen krijgen. Gisteren pakten ze meteen de politieke corruptie aan. De te nauwe banden tussen Republikeinse Congresleden en lobbyisten, waarbij het leek of politici te koop waren, waren de voornaamste reden voor de verkiezingsoverwinning van de Democraten afgelopen november.

Om de kiezer niet teleur te stellen, verbood het nieuwe Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten een meerderheid van 31 zetels hebben, haar leden met onmiddellijke ingang nog cadeaus van lobbyisten aan te nemen of in de bedrijfsvliegtuigen mee te vliegen. De nieuwe meerderheid nam meteen ook maatregelen tegen de losse subsidies die afgevaardigden in grote wetsvoorstellen wegstopten. Die subsidies zijn voor hun eigen kiesdistrict of zakencontacten bedoeld. Vorig jaar alleen al keerde het Huis 29 miljard extra uitgaven uit via zogeheten oormerken. Die projecten hebben vaak niets te maken met het wetsvoorstel waaraan ze zijn geplakt. Subsidies voor een nieuwe brandweerauto of een vergunning voor een nieuw casino kon zo in de defensiebegroting geschoven worden. Afgevaardigden mogen zulke oormerken straks niet meer anoniem aan een wetsvoorstel plakken. Ook moeten ze op schrift uitleggen of zij of hun echtgenoot geldelijke baat hebben bij zo’n project. Als dat belastingvoordelen voor tien of minder mensen betreft, moeten die genoemd worden.

Binnen diezelfde honderd uur willen de Democraten het minimumloon verhogen, subsidie voor stamcelonderzoek goedkeuren, de kosten voor medicijnen voor senioren en de rentes op studentenleningen verlagen. En ze willen minder belastingvoordelen voor grote oliemaatschappijen en meer geld voor onderzoek naar alternatieve energie. Allemaal voorstellen die de oude meerderheid jarenlang blokkeerde.

Die gestelde termijn suggereert dat het Huis in één lange marathonzitting, tegen de klok in, voorstellen bekijkt. In werkelijkheid begint die pas volgende week dinsdag te tikken. Volgens de Democraten is dat de eerste echte zittingsdag.

Om te voorkomen dat de Republikeinse minderheid de boel ophoudt, schakelt Pelosi die partij tijdelijk uit. Geen enkel voorstel wordt eerst in een commissie behandeld, alternatieven van de oppositie worden niet in stemming gebracht: tactieken waartegen voorheen de Democraten te hoop liepen. Dit hebben we aan de kiezer beloofd, na die termijn zullen we de minderheid wel kansen geven, klonk het. Pelosi beloofde dat haar nieuwe politieke cultuur „alle mensen baat, niet alleen een groepje gepriviligeerden”.

Alle voorstellen moeten ook goedgekeurd worden in de Senaat, waar de Democraten met 51 van de 100 zetels een krappe meerderheid hebben. President Bush kan ze daarna nog vetoën.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden