Frisse saxofonist Yuri Honing kan nog iets eigenzinniger

Nog in Rotterdam (Doelencafe, 20/3; Dizzy, 15/6), Zeist (Zappa, 28/3), Maastricht (Thembi, 1/4), Amsterdam (Casablanca, 8/4, 6/5), Bussum (Theater a/d Molenlaan, 24/4), Zwolle (Overijssels Museum, 1/5), Enschede (Tor, 7/5), Den Helder (Galerie 33, 22/5) en Wageningen (Wereld, 22/5).

Een 'gedurfde' bezetting, ja, misschien omdat het trioformaat zo voorspelbaar is. Het vergt alles van de musici om de spanning vast te houden. Dat lukte hen heel aardig; niet voortdurend, maar zeker het grootste deel van het concert.

De leider bespeelde een dof uitgeslagen, maar sonoor klinkende saxofoon. Hij werd bijgestaan door de pas 27-jarige, maar reeds met een klinkende, internationale staat van dienst behepte bassist Tony Overwater, en de mij onbekende, bescheiden spelende drummer Joost Lijbaart.

Honing, die zijn opleiding aan het Hilversums Conservatorium, waar hij twee jaar geleden afstudeerde, slechts ziet als een opstapje, incorporeert in zijn spel invloeden van John Coltrane (wie niet?), Joe Henderson, de vroege Wayne Shorter en Dewey Redman. Recente inspiratiebronnen zijn David Murray en Steve Coleman. Met name met het trio van Murray uit de jaren zeventig toont de Amsterdamse saxofonist verwantschap.

Honing heeft misschien nog geen eigen sound, maar klinkt wel zeer aangenaam. Hij bouwt zijn solo's, fantasievol fraserend, helder op, gebruikt het volledige register met diepe uithalen naar beide kanten en durft vooral in de eigen triostukken ook uit te pakken met gewaagde 'growls' en verglijdende tonen.

Hoewel Honing de muziek van zijn trio zelf niet makkelijk noemt, dacht het in groten getale opgekomen publiek in het BIM-huis daar duidelijk anders over. Het trio speelde eigen stukken (alle drie leveren ze bijdragen), aangevuld met standards die ze zowel live als op hun recente cd 'A Matter Of Conviction' van een fris jasje wisten te voorzien.

Hoe fris ook, wat mij betreft mag het best eigenzinniger. Een verschuiving naar meer eigen stukken zou de groep goed doen. En wellicht kan de plezierig grillige muziek van het verwante Ab Baars Trio Honing verder helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden