Frisse ploeg moet SPD'ers paaien

De ministersploeg van de SPD. Vlnr: Hubertus Heil, Andrea Nahles, Heiko Maas, Olaf Scholz, Katarina Barley, Franziska Giffey en Svenja Schulze. Beeld EPA
De ministersploeg van de SPD. Vlnr: Hubertus Heil, Andrea Nahles, Heiko Maas, Olaf Scholz, Katarina Barley, Franziska Giffey en Svenja Schulze.Beeld EPA

De Duitse sociaal-democraten hebben hun ministers gepresenteerd. De partij probeert de chaos van de afgelopen maanden achter zich te laten.

Wilfred van de Poll

Een frisse start: dat moet de ministersploeg van de SPD uitstralen. De sociaal-democraten presenteerden gisteren hun zes bewindslieden voor het nieuwe Duitse kabinet, met opvallend veel jonge en onbekende gezichten. De SPD wil het recente verleden, getekend door verkiezingsnederlagen, richtingenstrijd en opgeblazen ego's die elkaar van het podium elleboogden, achter zich laten.

Nu moet alles anders. De nieuwe ministers - drie mannen, drie vrouwen - zijn geen egotrippers, aldus interim-partijchef Olaf Scholz bij de presentatie. Hij benadrukte dat de ploeg een 'goed team' vormt van mensen die 'uitstekend kunnen samenwerken'. Zelf krijgt hij de post met het hoogste aanzien: minister van financiën en vicekanselier.

De teugels in de partij lijken nu stevig in handen van Scholz en Andrea Nahles, die in april het voorzitterschap moet overnemen. Ze proberen na het korte en roerige tijdperk-Martin Schulz rust in de tent te brengen. Daarvoor moet de populaire oud-partijleider Sigmar Gabriel weg. Gabriel was een zwaargewicht, gewiekst en ervaren - maar ook onberekenbaar. In het vorige kabinet was hij minister van buitenlandse zaken nadat hij het partijvoorzitterschap had overgedragen aan Schulz. Hij maakte binnen de partij veel vijanden, en voerde ook strijd met zijn vroegere vriend Schulz. Beiden zijn nu verdrongen.

Gabriels vertrek wordt in de Duitse pers betreurd. Maar dit geeft de SPD wel de kans zich te vernieuwen, schrijft analist Oliver Georgi in de Frankfurter Allgemeine. De SPD heeft lessen getrokken uit de 'chaos van de laatste weken': de ministersploeg kan het begin zijn van de vernieuwing waarnaar iedereen in de partij zo snakt. De ploeg is jong, aldus Georgi, maar niet onervaren.

Nieuwe ploeg

Die ploeg moet een zo breed mogelijke achterban tevreden houden. De SPD zocht een balans: drie mannen, drie vrouwen, uit verschillende deelstaten en uit zowel de linker- als de rechtervleugel. Slechts twee SPD-bewindslieden uit het vorige kabinet blijven aan: Heiko Maas, die het departement van justitie voor het ministerie van buitenlandse zaken verwisselt, en Katarina Barley, die justitie overneemt. Zij deed eerst familiezaken.

De grootste verrassing is Franziska Giffey. Ze is 39, gepromoveerd politicologe, sinds drie jaar burgemeester van de Berlijnse migrantenwijk Neukölln, waar ze een reputatie verwierf als iemand die problemen rond integratie voortvarend aanpakt. De enige 'ossi' in de ministerploeg - ze komt uit Frankfurt (Oder) - kan weleens de 'nieuwe ster' van de SPD worden, schrijft het Handelsblatt. Als minister voor familiezaken heeft ze niet de zwaarste portefeuille - maar ook Merkel begon haar federale loopbaan ooit op die post.

Het voltallige nieuwe Duitse kabinet is nu bekend. De christen-democraten stelden hun ministers al eerder voor. Ook daarin zit veel vers bloed. Merkel IV is een mengsel van ervaring en jong talent - een 'overgangskabinet', schrijft Kurt Kister in de Süddeutsche Zeitung, het begin van het einde van het tijdperk-Merkel. Woensdag wordt het beëdigd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden