Frisse aanpak jongeren houdt CDA bij de tijd

Het CDA-congres van vorige week zaterdag heeft het verkiezingsprogramma op een aantal punten aangescherpt en meteen ook het verschil zichtbaar gemaakt tussen de generaties in de partij. Het debat over de omroepen, de AOW, de waterschappen en de winkeltijden liet zien dat er oog is voor de nieuwe tijd zonder de wortels te vergeten.

Neem de gefaseerde verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De jongeren zien de knelpunten maar ook de noodzaak tot versnelling, en willen binnen enkele jaren naar 67 jaar. De plussen van de aanscherping zijn dat er nu meer solidariteit is tussen de generaties en dat het tekort aan arbeidskrachten en het financieringstekort worden aangepakt.

De tweede modernisering is dat de starre centralistische wetgeving rond de winkeltijden wordt aangepast. Er is nu oog voor de balans tussen zondagsrust, toeristische gebieden en winkeltijden. De beslissing en handhaving wordt verplaatst van Den Haag naar de gemeente. Daar hoort het thuis – Domburg, Staphorst en Rotterdam zijn verschillend.

De CDA-jongeren willen het aantal publieke zenders terugbrengen naar twee. Ooit waren er slechts twee, en toen waren er ook bloeiende omroepverenigingen. Het is juist de uitdaging om met minder middelen goede kwaliteit te blijven leveren.

Het laatste punt zijn de waterschappen. Niemand bestrijdt hun waarde, kennis en belang, maar het kan slagvaardiger. Terecht is er het pleidooi om ze onder te brengen bij de provincies. Toen meer dan twintig waterschapsbestuurders het congres toespraken en de bestaande situatie bepleitten, werd duidelijk dat verandering nodig is. Want hun baan stond centraler dan hun pleidooien. Dan is het de winst van de nieuwe generatie dat die verworvenheden niet het bestaan legitimeren, maar dat de inhoud van waarde moet zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden