Frisbee: van strandsport naar Spelen?

Nederland speelde al interlands in 2003, zo bewijst deze foto. Beeld anp

Dromen mag, zeker bij de Nederlandse Frisbee Bond (NFB). Frisbee heeft nu een Olympische status, zo besloot het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gisteren. De wereldbond WFDF kan de lobby starten om de sport op de Olympische Spelen te krijgen. "Over veertien jaar staan we daar", aldus voorzitter van de Nederlandse Frisbeebond, Jos Verhoeven.

Vergeet overgooien op het strand, frisbee is juist heel professioneel aan het worden, zo vertelt Verhoeven vanuit Frankfurt, tien minuten voordat het EK voor jeugdteams begint. Het Nederlandse meisjesjeugdteam verdedigt daar de Europese titel.

De sfeer is hier fantastisch, vertelt Verhoeven lachend. "Al die media-aandacht doet toch wel wat met je. Het helpt dat iedereen die aan frisbee doet altijd al goedlachs is."

Frisbee wordt inmiddels in ruim zestig landen gespeeld. Met de toezegging van het IOC kan nu actief worden gelobbyd om de sport op grote evenementen als de Olympische Spelen te krijgen. De sport krijgt dezelfde status als bijvoorbeeld golf, rugby en honkbal. Dat zijn flinke concurrenten voor een plekje op het belangrijkste sporttoernooi ter wereld.

Maar deze toezegging is niet alleen goed voor een plekje op de Spelen, aldus Verhoeven. Bij grote evenementen wordt frisbee sneller op de kalender gezet, verwacht de bondsvoorzitter. Ook wordt het bijvoorbeeld voor kinderen die meer training wilden eenvoudiger om vrij te krijgen van school. Dat kon eerst niet, omdat frisbee niet als topsport werden erkend. "Dit is een grote stap naar professionalisering."

Geen scheidsrechter
Binnen de frisbeesport is Ultimate Frisbee is de meest bekende variant. Teams van vijf of zeven spelers spelen hierbij een variant op rugby zonder lichamelijk contact, waarbij de frisbee in het vak van de tegenstander moet worden gevangen. "Die variant gaat snel en is dus heel mediageniek", aldus Verhoeven. "Het is logisch dat wij gaan proberen die sport op de Spelen te krijgen."

Leuk feit: Ultimate Frisbee wordt gespeeld zonder scheidsrechter. Wordt een overtreding begaan, dan roepen de tegenstanders 'fout'. Normaal gesproken wordt daarnaar geluisterd. "Sportiviteit is bij ons inderdaad heel belangrijk", aldus Verhoeven.

De oorsprong
De bakermat van de frisbeesport ligt in Amerika. Daar werd in de jaren zestig voor het eerst in westrijdverband met de disc gegooid. Daarna waaide de sport over naar andere landen ter wereld, waaronder in de laatste jaren ook Europa. Naast Ultimate Frisbee is er ook Discgolf en Freestyle Frisbee.

Op dit moment telt de NFB rond de 1100 leden, onder wie zo'n driehonderd jeugdspelers. De bond, die draait op vrijwilligers, werkt nog met een beperkt budget. "Voor het EK waar ik nu ben, hebben we 30.000 euro begroot. Daarvan is 25.000 euro door de spelers zelf opgebracht."

Maar dat de sport aan het groeien is, daarover bestaat geen twijfel, zegt Verhoeven. "Er is een megaversnelling ingezet. Zes jaar geleden hadden we nog maar zestig jeugdspelers. Wat je merkt is dat er sprake is van een enorme imagoverandering. Ook komen veel jongeren tegenwoordig via schoolprogramma's in aanraking met een frisbee."

Om voor een Olympische Status in aanmerking te komen, moest aan verschillende voorwaarden worden voldaan. "Zo moest zowel wereldwijd als op landelijk niveau alles op orde zijn. Spelers moeten bijvoorbeeld inspraak hebben en de reglementen moesten overal gelijk zijn. Hier is wel drie jaar aan gewerkt", aldus Verhoeven.

Kans op goud
Hebben we eigenlijk kans, als frisbee op de Spelen te zien is? Wie weet, zegt Verhoeven. "Het duurt minstens tien jaar voordat we op de Olympische Spelen staan. De speelsters die nu zeventien zijn en Europees kampioen, zijn dan topfit. We gaan er in ieder geval alles aan doen om de sport in de breedte te laten groeien. Al het geld gaat naar de jeugd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden