Fris driehoeksdrama tegen EU-achtergrond

'& Me'
Regie: Norbert ter Hall. Met Mark Waschke, Veronica Echequi, Teun Luijkx

***

Ja, wat nu? De nieuwe Duitse directeur juridische beleidszaken van het Europese parlement Eduard is nog maar net in Brussel aangekomen als hij kennis maakt met de Spaanse rechtenstudente Edurne die er net haar stage is begonnen. Ze botsen tegen elkaar aan op de trap, breken allebei hun arm, en belanden zo samen met ieder een arm in het gips in haar net gehuurde flatje, op haar bed. Zij kijkt alsof ze wel zin in hem heeft. Bij hem bespeur je aarzeling. De Duitse acteur Mark Waschke weet heel goed met zijn ogen uit te drukken wat een mens zoal van binnen in de weg kan zitten.

Regisseur Norbert ter Hall, die furore maakte met de tv-serie 'A'dam-E.V.A.' schreef het script van dit speelse driehoeksdrama '& Me' samen met Oscar van den Boogaard, de Nederlandse schrijver die al jaren in Brussel woont.

Ze maakten van de geld opslurpende gewoonte om het Europees parlement maandelijks een week naar Straatsburg te verkassen een motief in hun verhaal. Het steriele, verlaten parlement biedt een mooi decor voor de prille verhouding tussen drie personages die niet precies weten welke kant ze op moeten in het leven. De Nederlander Richard die als verhuizer in Brussel werkt, wordt door Eduard en Edurne gretig hun wankele liefdesrelatie binnengetrokken. Zonder hem gaat het met elkaar niet van een leien dakje. Homo Eduard heeft bedacht dat hij een vrouw wil maar heteroseks gaat hem niet makkelijk af. Impulsieve Edurne wil passie en dat lukt een vrouw niet met een homo.

Het decor van het Europese parlement maakt het verleidelijk om in de drie hoofdpersonen ook hun drie vaderlanden te zien en in dit liefdesverhaal een allegorie voor de Europese samenwerking. Duitsland wil het goede doen, Spanje klampt zich aan Duitsland vast, Nederland gaat er liever vandoor als het moeilijk wordt. Jammer alleen dat ook in deze goed geacteerde, frisse film de 'oplossing' wel iets vaags en onbevredigends heeft.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden