Frikadellen en dichte scholen na gasstoring

opvang Een deel van Ede zat dit weekeinde door een gesprongen waterleiding zonder verwarming.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Het gaf ergens wel een 'postcodeloterijgevoel', zegt Marien Bakker (63) uit Ede. Door een grote gasstoring in de wijk Maandereng sloeg zijn verwarming zaterdagochtend niet aan, en hij merkte al snel dat hij niet de enige in de straat was. "Mijn schoonzoon heeft kacheltjes gebracht zodat we het weer warm kregen. Bij een grasveldje in de buurt is een informatiepunt ingericht. Daardoor sprak ik buren die je normaal nooit spreekt, een beetje alsof de auto van de postcodeloterij op het grasveld stond. Het was best een gezellig weekeinde."

De gedupeerden krijgen van netbeheerder Liander compensatie voor de gasonderbreking. De storing ontstond door een gesprongen waterleiding onder een afrit van de A12, die ervoor zorgde dat 486 huishoudens zonder gas kwamen te zitten. Drie basisscholen in de getroffen wijk blijven vandaag dicht. De eerste woningen in Maandereng waren gisteravond weer aangesloten op het gasnet.

Vandaag gaat het bedrijf verder met de gasaansluitingen, een klus die meerdere dagen kan duren. Aan warme drankjes en hapjes hadden de monteurs dit weekeinde in elk geval geen gebrek, zegt bewoner Adrie Jansen uit de Rembrandtlaan. "Ik heb gisteren nog wat frikadellen voor die mannen staan bakken. Het geeft toch een gevoel van saamhorigheid."

In hotel De Reehorst had de gemeente voor opvang gezorgd, maar daar is volgens een woordvoerder van de gemeente nauwelijks gebruik van gemaakt. "Alleen een gezin met een baby overnachtte er zaterdag vanwege de storing. De meeste mensen hebben andere oplossingen gevonden."

Bewoners van de wijken Veldhuizen en Kernhem in Ede zaten een groot deel van de vrijdag ook al in de kou. In biomassacentrale Bio-energie De Vallei, die voor de stadsverwarming zorgt, ontstond in de nacht van donderdag op vrijdag een mankement. Toen dat was verholpen bleek er een hardnekkige luchtbel in het warmteleidingnet te zitten. Het duurde uren langer dan verwacht om die te verhelpen.

undefined

oNGELUKKEN door gladheid

Het strenge winterweer speelde ook de rest van Nederland parten. Door de gladheid gebeurden er zaterdag ruim driehonderd ongelukken. De ijzel is inmiddels naar Duitsland getrokken, waar wintersporters die terugkeren naar Nederland rekening moeten houden met gladde wegen. Dat geldt vooral voor het westen van Duitsland, aldus de ANWB.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden