Friezen negeren de wetten van de straat

Zonder puntenbagage terug naar Friesland: het was zaterdag weer even wennen voor Heerenveen. De club draait momenteel goed en kwam in de drie voorgaande duels tot de maximale score. Compleet en uitgebalanceerd is het elftal echter nog niet. In het Gelredome toonde Vitesse een fractie meer felheid en daadkracht: 3-1.

Eric Hornstra

Felheid en daadkracht, het zijn ingrediënten die Heerenveen met enige regelmaat ontbeert. Ook tegen Vitesse probeerden de Friese aanvallers het louter via de wetten van de voetbalhogeschool. Lurling dartelde telkens als een veulen langs zijn bewaker Nanu, Nurmela vetrouwde vooral op de dode momenten en de voorzet en in het centrum probeerden Talan en Popovitsj elkaar in virtuositeit af te troeven. Geniale wippertjes met buitenkant wreef werden afgelost door al even subtiele hakjes.

Het klinkt gek, maar Heerenveen was daarmee gevaarlijk, zonder echt gevaarlijk te zijn. Jevric zag de tegenstander vaker dan hem lief was het strafschopgebied betreden. Gelukkig voor de Vitesse-doelman bleven ook daar de combinaties heilig voor de Heerenveense kermisklanten, die in spreekstalmeester Foppe de Haan een ontevreden toeschouwer hadden. Slechts in enkele gevallen kwam uit het eeuwige getik ook daadwerkelijk een doelpoging voort. Popovitsj, Jensen, Nurmela, Talan (kopbal) en nogmaals Jensen (omhaal) probeerden het, zonder resultaat.

Zulke aarzelingen waren er niet bij de thuisclub. De vrije trap van Laros, na een kwartier spelen, was in feite het eerste gevaarlijke moment voor doelman Vonk. Het was ook meteen raak, omdat de Heerenveen-verdedigers geen oog hadden voor de mee naar voren gekomen Kreek. Ook na de 1-1 (Jensen kwam Kreek na de eerste paal bij een voorzet van Talan), sloeg Vitesse verrassend binnen de minuut terug. De Friezen genoten nog na toen Trustfull naar binnen kapte en uithaalde.

,,Je ziet zulke momenten heel vaak in de voetballerij'', blikte Foppe de Haan terug. ,,Na een belangrijk doelpunt valt dan meteen de concentratie weg. Radomski liet zijn man lopen. Venema was uit positie en Vonk stond ook niet lekker. Dat zijn dan maar liefst drie fouten.''

Na de rust kwam Heerenveen niet meer tot noemenswaardige druk omdat Ronald Koeman zijn spelers dichter bij elkaar had gezet. Vitesse leek het belang van het duel ook beter aan te voelen en probeerde uit te vissen waar bij René Temmink de grenzen lagen. De scheidsrechter bleek in het steeds grimmiger wordende gevecht moeiteloos overeind. Na een bekeuring voor Kreek, Nurmela en Vonk gaf hij Vitesse in de extra speeltijd een strafschop die Laros benutte.

Foppe de Haan had toen al lang gezien dat Heerenveen de agressie van de Arnhemmers niet goed kon beantwoorden. ,,Ze zijn te snel ontmoedigd, geven het weg. Maar ja, de meesten zijn ook nog zo piepjong.'' Ook het inbrengen van Denneboom voor Popovitsj bracht geen verbetering. Heerenveen mist een spits, beseft de trainer al het heel seizoen. ,,Dennis de Nooijer mis ik, op een korte invalbeurt na, al sinds december 1998. Hij heeft van nature precies dat, wat ik vandaag miste. Onmiddellijk knallen als je in scoringspositie komt. Popovitsj is niet doelgericht, Denneboom moet vooral mentaal veel sterker worden. Bovendien is hij te druk met randzaken, zoals het afplakken van ringetjes. Dat vind ik ronduit onprofessioneel.''

De Friezen krijgen iedere week hun kansen. De afronding zal in de eindfase van de competitie bepalen hoe hoog ze eindigen. Met een échte spits in de gelederen had De Haan het wel geweten. ,,Dan hadden we misschien bovenaan gestaan, of anders net onder PSV. Weet je, ik droom wel eens. Dan denk ik: stel dat van al die vertrokken spelers alleen Thomasson en Van Nistelrooij bij ons waren gebleven. Dan waren we nu gegarandeerd kampioen.''

Na de 3-1 van zaterdag liggen de papieren geheel anders. Nu alle clubs onder PSV om beurten van de leg zijn, lijkt het slot van de competitie een ware tombola om de ereplaats te gaan worden. Verrassingen liggen overal op de loer en de perspectieven op Europese deelname kunnen in een oogwenk veranderen. Vitesse leek voor het weekeinde in een uitzichtsloze positie beland, maar is nog slechts vijf punten verwijderd van de interessante derde plaats. Met goede resultaten tegen Ajax, FC Twente en AZ valt er nog veel te verspijkeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden