Friezen mogen op zoek naar kievitseieren

(Novum) - Het zoeken naar kievitseieren is woensdag voorlopig van start gegaan in Friesland. De hele maand zoeken 6500 leden van de vogelwacht naar de eieren. Daartoe heeft het provinciebestuur een speciale ontheffing verleend. De Faunabescherming is fel tegen. De provincie moet zich daarom volgende week nogmaals verdedigen voor de rechter.

De Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) verwacht dat half maart het eerste kievitsei geraapt kan worden. "Het is nu nog koud en kieviten zijn bezig zich te vestigen", zegt BFVW-voorzitter Anne Osinga. "Daarna moet hun hormonen nog op gang komen. Daarom verwacht ik dat pas half maart het eerste ei geraapt kan worden, al is ook wel eens op 4 maart een ei gevonden."

Of één van de 6500 zoekers het ei mag oppakken en zoals gebruikelijk aan de Commissaris van de Koningin mag overhandigen, is nog maar de vraag. De Faunabescherming wil dat de ontheffing van de provincie van tafel gaat. Volgende week woensdag komt de zaak voor de bestuursrechter in Leeuwarden. Die doet naar verwachting gelijk uitspraak. Als de rechter de Faunabescherming gelijk geeft, is het rapen van kievitseieren ook in Friesland verboden.

Friesland is de enige regio in Europa waar een ontheffing van de regelgeving wordt aangevraagd voor het rapen van kievitseieren. Eerder heeft de Raad van State zich al gebogen over het eieren rapen. De raad verbood dit op grond van de Europese Vogelrichtlijn. Maar doordat Friesland de periode dat geraapt mag worden heeft ingekort, mocht de provincie een ontheffing verlenen.

Voorzitter Osinga vindt het gesteggel over het eieren rapen 'een hoop gedoe'. "Het rapen van kievitseieren, één keer in het jaar, betekent voor ons een geweldige inspiratie. We zetten ons juist in voor het beschermen van de weidevogels. En wat wij aan eieren rapen, staat niet in verhouding tot de productie van alle kieviten in Friesland."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden