Friezen bezorgen als beste

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Bussumse theater 't Spant, zijn gisteren twee Friezinnen uitgeroepen tot 'Dagbladbezorger van het Jaar'. De Friese 63-jarige Hilly Nagelhout-Romkes uit Bakhuizen en de 19-jarige Janna van der Veen uit Burgum vielen in de prijzen. Nagelhout bezorgt in haar woonplaats Bakhuizen al jaren De Telegraaf en het Financieele Dagblad. Van der Veen bezorgt in Burgum de Leeuwarder Courant.

Hilly Nagelhout won, na een 'nek-aan-nek-race tussen 25 genomineerden', de titel in de categorie 'senior' (40+), Janna was de beste in de categorie 'junior' (15+). De twee winnaressen uit Friesland wonnen ieder een reischeque van 2500 euro, die hen plechtig werd overhandigd door tv-presentator Jan Douwe Kroeske. De andere 23 genomineerde krantenbezorgers kregen een fiets.

De Nederlandse Dagbladpers heeft de verkiezing dit jaar voor de tweede keer uitgeschreven om interesse te wekken voor het baantje van dagbladbezorger. Het bezorgen van kranten blijkt een typisch Nederlands verschijnsel te zijn. Nergens ter wereld zijn er zoveel mensen geabonneerd op een of meer kranten. Toch levert de bezorging steeds vaker problemen op. Dagbladen gaan al jaren gebukt onder het slechte imago van het krantenbezorgen. Er zijn nog maar weinig mensen te vinden die ervoor voelen kranten voor dag en dauw en in weer en wind te bezorgen.

Abonnees en distributeurs van landelijke en regionale dagbladen konden afgelopen maand hun bezorgersvoorkeur uitspreken op een website en per post. Zij prezen de twee winnaressen als 'een perfect mens, altijd op tijd, betrouwbaar, vriendelijk' en als 'de beste'.

Ook abonnees van wie de bezorger niet werd genomineerd, konden stemmen en zo hun krantenbezorger in het zonnetje zetten. In deze categorie vielen Ad Ligtenberg en Conny Klos in de prijzen. Ligtenberg bezorgt het Eindhovens Dagblad in Geldrop, Klos verspreidt Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Trouw en het Nederlands Dagblad in haar woonplaats Pijnacker. Zij hebben hun uitverkiezing te danken aan de meest originele stem en motivatie van 'hun' abonnee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden