Friesland heeft wel degelijk elf steden, en geen twaalf

Historicus Hans Mol van de Fryske Akademy weerspreekt de bewering van onderzoeker Joost Cox, dat Friesland geen elf maar twaalf steden telt.

Volgens de Alkmaarse gemeentesecretaris Cox, die stadsrechten van 221 plaatsen in Nederland onderzocht, is het Friese Berlikum geen dorp maar een stad. ,,Het heeft gedurende twee eeuwen stedelijke kenmerken gehad'', zegt hij. ,,In 1355 wordt Berlikum, dat aan de Middelzee lag, een stad genoemd door de belangrijke Duitse Hanzestad Lübeck.'' Dat Berlikum nooit tot een echte stad is uitgegroeid, wijt Cox aan de verplaatsing van de handelsactiviteiten en dus een teruggang van de economie.

Mol noemt deze conclusie 'te royaal genomen'. ,,Het klopt dat Berlikum in de vijftiende eeuw economische groei kende'', vertelt hij. ,,Een edelman beheerde het dorp en wilde er echt wat van maken. Maar dat lukte niet, omdat het dorp te dicht bij Leeuwarden ligt.'' De historicus spreekt van een 'mislukte stadsstichting'.

Volgens Cox is het Groningse Appingedam eigenlijk ook een Friese stad. ,,Appingedam heeft in 1327 stadsrechten verworven en toen hoorde het nog bij Friesland'', aldus de onderzoeker. De wetenswaardigheden van de 221 plaatsen met stadsrechten die Cox verzamelde, verschijnen binnenkort in een boek en op de website www.stadsrechten.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden