Friesland en vogelbeschermers 'opgelucht'

(Novum) - De provincie Friesland en de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten (BFVW) zijn 'opgelucht' dat de Raad van State het rapen van kleine hoeveelheden kievitseieren toestaat.

De Raad van State oordeelde woensdag dat het huidige verbod op het rapen van kievitseieren van kracht blijft. Het rapen is volgens de Europese Vogelrichtlijn wel toegestaan als er strenge voorwaarden aan worden gesteld. Zo mogen alleen kleine hoeveelheden eieren worden geraapt.

De Leeuwarder rechtbank bepaalde in maart dat het traditionele rapen van kievitseieren in strijd is met de Europese Vogelrichtlijn. De Raad van State deelt dat oordeel, zo blijkt uit de uitspraak van de raad op woensdag. Het verbod op het rapen van kievitseieren blijft daarom van kracht. Het provinciebestuur van Friesland en de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten hadden beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank in Leeuwarden.

De BFVW en de provincie stellen dat zoeken en rapen mag, zolang de effecten op het aantal kieviten aanvaardbaar zijn. Ze vinden dat de richtlijn 'genoeg aanknopingspunten' biedt om het zoeken en rapen van kievitseieren voort te zetten.

Het rapen van kievitseieren wordt in Friesland 'ljipaaisykjen' genoemd. De persoon die als eerste een kievitsei vindt tussen 1 maart en 9 april geeft dat traditioneel aan de Commissaris van de Koningin. De vinder ontvangt de Sulveren Ljip, een zilveren beeldje van een kievit, een oorkonde en vijftien euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden