Friesland begint het jaar met golf van ontslagen in bouw

De Vries Kozijnen in Gorredijk is failliet. Alle 140 medewerkers zijn gisteren ontslagen. Het bedrijf is een van de vele die dit jaar - het juist begonnen 2013 - in Friesland faillissement aanvroegen.

Twee jaar geleden kregen al 130 medewerkers ontslag bij de Vries Kozijnen. Het bedrijf, onderdeel van de Doorwin Groep, maakte houten deuren en kozijnen en gold als de grootste timmerfabriek van Nederland en een belangrijke werkgever in de regio rond Heerenveen.

De Vries lijdt sinds drie jaar grote verliezen. Ondanks extra financiering en de eerdere reorganisatie bedroegen de tekorten een half miljoen euro per maand, meldt Johannes Osinga, onderhandelaar namens CNV Vakmensen.

Doorwin, gevestigd in Groesbeek, zag zich genoodzaakt de zwakke schakel te lossen. De marktleider in deuren, kozijnen en ramen heeft na het faillissement van de Gorredijkse poot nog 670 mensen in dienst op negen locaties. Voor het personeel van De Vries is geen sociaal plan.

"We houden niks meer over hier", zegt CNV-bestuurder Osinga, doelend op de ontslagregen in de bouwsector in Friesland. In de tien dagen van 2013 gingen ook Spijksma Beton- en Aannemingsbedrijf in Burdaard (tien man), Kloosterman Geveltechniek in Heerenveen (honderd man) en Langhout Beheer in Leeuwarden (vijftien man) op de fles. In december kregen de 42 schilders van Langhout Leeuwarden ontslag.

Werk van woningcorporaties vormt 40 procent van de omzet in de Friese bouw. Osinga voorspelt nog meer faillissementen als gevolg van de bezuinigingen bij de corporaties, die de broekriem aanhalen nu ze samen 2 miljard euro aan de zogeheten verhuurdersheffing moeten ophoesten. Wooncorporatie Friesland maakte deze week ook bekend dat voor zestig van de 280 werknemers geen plek meer is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden