Friesinger uitzonderlijk fenomeen

Allrounders beheersen het vrouwentoernooi van de WK sprint. Winnares Anni Friesinger wordt zelfs gecoacht door een oud-stayer. Voor de pure sprintsters valt de 1000 meter te ver buiten hun domein.

Hoe wonderlijk kunnen carrières lopen. Vier maanden geleden trachtte Gianni Romme zijn loopbaan als stayer nog enige richting te geven. In Hamar leidde hij als coach Anni Friesinger naar haar eerste wereldtitel op de sprint.

En hoe wonderlijk kunnen emoties uiteenlopen bij haast gelijkwaardige prijzen. Een week eerder was het zilver bij de EK allround voor Ireen Wüst een zware deceptie. In Hamar kon ze haar vreugde niet op met de tweede plaats.

Dat verschil in beleving was zeer verklaarbaar. Op het buitenijs van Collalbo had Wüst zich een week eerder de grote favoriet gevoeld, en glipte het bijna zekere goud op de valreep uit haar vingers. In Hamar had ze niets te verliezen, ze wilde vooral ,,een onbevangen toernooi rijden”. Dat kon mede omdat het talent zich in het constante klimaat van een binnenbaan veel beter thuis voelt.

Al snel werd in het Vikingskipet duidelijk dat Friesinger weliswaar nog een maat te groot is, maar dat Wüst wel kon meedoen om de podiumplaatsen. Dat kwam mede door het opgeven van Marianne Timmer, die weken van griep nog onvoldoende had verwerkt.

Wüst scherpte haar persoonlijke record op de 500 meter in twee stappen behoorlijk aan en haar 1000 meters waren van hoog niveau. ,,Dat ik op de 500 het verschil met Friesinger weer kleiner heb kunnen maken, geeft vertrouwen voor de toekomst.” Wüst doelt op de nabije toekomst, het tweede weekeinde van februari. Dan zullen Wüst en Friesinger elkaar weer bestrijden tijdens de WK allround in Heerenveen.

Het leed van Collalbo was snel weggespoeld. De TVM-ploeg reisde vanuit Italië direct door naar Noorwegen. „De knop is meteen omgezet, we zijn opbouwend gaan werken aan de WK sprint”, verklaarde trainer Gerard Kemkers. „Dat is beter dan thuis te gaan zitten treuren.”

Met Friesinger, Wüst en Klassen bestond het erepodium uit allrounders. Dat kwam mede omdat een aantal pure sprintsters is gestopt of gewoon weg bleef. De Koreaanse Lee Sang-Hwa koos zelfs voor de Universiade, omdat het daar makkelijker was om punten te scoren voor het Koreaanse bonussysteem. Een centenkwestie dus.

De greep naar de macht door Friesinger slaagde vooral omdat Romme er als eerste in slaagde de dadendrang van de Duitse in te tomen. Friesinger wilde altijd en overal schitteren, en moest juist daarom de meest bittere pillen slikken, zo was de observatie van Romme.

„Zij lijkt een alleskunner”, aldus Romme. „Daardoor is ze vaak de fout in gegaan. Tweemaal had ze zelfs een super voorseizoen, en volgden teleurstellende Olympische Winterspelen.”

Friesinger had ook dit jaar alle grote toernooien willen rijden. Maar Romme overtuigde haar ervan dat een EK allround en een WK sprint in een tijdsbestek van tien dagen op haar leeftijd te veel is. „Ireen Wüst is twintig, Anni dertig. Het verschil zit hem in het herstel van het lichaam, dat duurt bij Friesinger gewoon wat langer.”

Vervolgens was de keuze niet moeilijk, Friesinger was nog nooit wereldkampioen sprint geworden. Haar beste score was drie jaar geleden zilver, achter Timmer.

Nu is ze ondanks de vele missers uit haar loopbaan toch een uitzonderlijk fenomeen geworden. Als enige vrouw uit de schaatsgeschiedenis kan ze erop bogen alles te hebben gewonnen: titels bij Olympische Winterspelen en WK’s allround, afstanden en sprint.

Op het gebied van wereldtitels mist ze slechts die op de 500 meter. „En daar zal het ook nooit van komen”, zegt ze gedecideerd. Want er zijn genoeg rijdsters die haar op de kortste afstand de baas zijn. Die missen alleen de inhoud voor de 1000 meter, en zijn kansloos geworden tegen de allrounders.

Romme: „Bij de vrouwen wordt de wereldtitel altijd gewonnen op basis van twee hele goede 500 meters of twee hele goede 1000 meters. Sprinters die een balans kunnen vinden tussen de beide afstanden zijn er helaas niet meer.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden