Friese weg aangelegd met ondermaats loon

misstanden | Een weg in Friesland werd via een keten van onderaannemers aangelegd door onderbetaalde zelfstandigen. De provincie wil dat hersteld zien.

Nog vier dagen. Als het de hoofdaannemers van het bouwproject de Centrale As in Friesland binnen die tijd niet lukt om de fors onderbetaalde uitzendkrachten en zelfstandigen financieel tegemoet te komen, dan treedt de provincie Friesland op.

Eindelijk, zucht vakbond FNV. "Een jaar geleden hebben we de misstanden ook al aangekaart", zegt bestuurder Margreet Pasman van FNV Bouw.

IJzervlechters met acht jaar ervaring die als 'hulpje in de bouw' staan aangeschreven en daarom 2000 euro bruto in de maand verdienen. Bouwlieden die dagelijks 210 kilometer afleggen en één euro per uur aan reiskostenvergoeding krijgen. En Bulgaarse zelfstandigen die als zodanig staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar niet weten wat het betekent. Het zijn enkele bevindingen uit het lijvige rapport van de Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie) die op verzoek van vakbond FNV onderzoek deed op de bouwplaats.

Dat het niet helemaal in de haak was op de bouwplaats van de Centrale As, kaartte de Partij van de Arbeid twee jaar geleden al aan bij de provincie. Een jaar later volgde de vakbond met kritiek op de betaling van de bouwers van de dubbelbaansweg tussen Dokkum en Nijega. Na tientallen gesprekken met ijzervlechters en betontimmerlieden concludeerde FNV dat uitzendkrachten werden onderbetaald en er bij de zelfstandigen helemaal geen sprake was van zelfstandigheid.

Niets aan de hand, hielden de betrokken aannemers en uitzendbureaus vol. "Ze schetsen een beeld alsof we cowboys zijn. Dat is precies wat we niet willen zijn", reageerde uitzendbureau Slager arbeidsbemiddeling op de aantijgingen in de Leeuwarder Courant. "Dit moet een misverstand zijn. Ze verwarren ons met een ander", zei het Haagse uitzendbureau ESP Vlechtwerk in dezelfde krant.

Maar de inspectie SZW oordeelde wat de ijzervlechters betreft anders. Niet alleen was er sprake van onderbetaling. Veel aannemers lijken volgens het onderzoek ook niet te weten hoe het er precies aan toe ging op de bouwplaats. Daar was de keten te lang voor. De provincie besteedde de opdracht uit aan hoofdaannemer Nije Daam. Die huurde voor de bouw van het middentraject van de Centrale As de bedrijven Mobilis en Friso in. Zij namen vervolgens weer onderaannemer Van Noordenne in dienst, die het bedrijf Taekema inhuurde voor het ijzervlechten. Taekema ging op zijn beurt in zee met ESP Vlechtwerken en het bedrijfje Alperen BV, dat ook weer met zelfstandigen bleek te werken. En de veelal Bulgaarse en Turkse uitzendkrachten kwamen ook van ESP, dat weer met drie andere uitzendbureaus werkte.

FNV rekende uit dat de in totaal twintig ondervraagde schijnzelfstandigen en uitzendkrachten in negen maanden tijd per persoon zo'n 15.000 euro misliepen bij een 40-urige werkweek. "Zo kregen de zelfstandigen 21 euro bruto per uur betaald, maar als daar verzekeringen, onkosten en premies van af werden getrokken blijft daar maar 4,50 euro van over", zegt bestuurder Pasman. "Als je 20 zzp'ers inhuurt, steek je als werkgever 440.000 euro in je zak."

Komen de hoofdaannemers voor volgende week woensdag niet met het achterstallige loon over de brug, dan gaat de provincie over tot de betaling. Gedeputeerde Sietske Poepjes beloofde vorige week in een statendebat de handhaving op de bouwplaatsen aan te scherpen.

"Maar hebben we nu wel het complete plaatje in beeld?", wilde Statenlid Mark de Roo van D66 weten. "Zijn er nog meer voorbeelden van zulke misstanden waar we geen zicht op hebben?", aldus De Roo.

Een andere vraag blijft of al het achterstallig loon daadwerkelijk aan de bouwvakkers zal worden uitbetaald. "De aannemers en de provincie verschuilen zich nu achter de privacywetgeving. Ze zeggen dat de uitzendbureaus en onderaannemers gegevens van deze mensen niet willen vrijgeven omdat het privacygevoelig is. Maar als het belang zwaar weegt mag daar van afgeweken worden", legt Pasman uit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden