Friese salade met beantsjes

Ingrediënten:

500 gram sperziebonen (Koudumer beantjes), zout, 500 gram krielaardappeltjes, 3 lente-uitjes (eventueel 1 teentje knoflook), 5 eetlepels olijfolie, 1,5 eetlepel citroensap of (rode wijn)azijn, 2 theelepels honing, peper, 200 gram zachte schapenkaas, 4 trostomaten, (bieslook).

Een dagje zeilen met vrienden in Zuidwest-Friesland stond van de koffie tot en met het diner in het teken van de Friese streekproducten. Vanaf de oranjekoek (met roze glazuur, de naam slaat namelijk op de oranjesnippers, de stukjes gekonfijte sinaasappel- en citroenschil in de koek) en Friese dumkes, de stevige brosse koekjes met amandelen of hazelnoten en anijszaad bij de Friese boerenkoffie, de lekkere boerenkazen bij de lunch met Fries roggebrood en suikerbrood tot de warme maaltijd met deze salade als voorgerecht. Koudum staat bekend om de heerlijke Koudumer beantjes (sperziebonen) en ook om de Koudumer bloemkool. Het geheim van de lekkere groente zit waarschijnlijk in de speciale grond waarop de boontjes en bloemkool groeien. Het Gaasterlandse verse schapenkaasje kwam van de schapenmelkerij/kaasmakerij ’Tusken Bosk en Mar’. De verse en gerijpte schapenkaas wordt hier op ambachtelijke wijze gemaakt. Schapenkaas is licht verteerbaar, het bevat onder andere vitamine B13, dat gunstig is voor de darmflora. Bovendien is het geschikt voor mensen met een koemelkallergie.

Maak de sperziebonen schoon en halveer ze. Kook ze circa 8-10 minuten in weinig water met iets zout of tot ze beetgaar zijn en giet ze af. Kook de schoongeboende krielaardappeltjes circa 10 minuten in weinig water met iets zout of tot ze beetgaar zijn en giet ze af. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringen. Hak eventueel het gepelde teentje knoflook fijn. Klop een dressing van olie, citroensap, lente-ui, knoflook, honing, zout en peper. Meng de dressing door de lauwwarme sperziebonen en krielaardappelen. Laat de salade afkoelen.

Snijd de kaas in stukjes en de tomaat in parten. Schep deze vlak voor het serveren door de salade. Garneer met fijn geknipt bieslook.

Lekker met grof boerenbrood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden