Friese rapers moeten afblijven van kievitsei

Friesland mag geen kievitseieren rapen, zo heeft de Raad van State gisteren bepaald. De provincie heeft onvoldoende onderzocht of de populatie kieviten in Frieland nog levensvatbaar is.

Faunabescherming, de bezwaarmaker, strijdt al jaren tegen het eierrapen, ljipaaisykjen in het Fries. Ze vindt het strijdig met de Europese regelgeving. Uit eigen waarnemingen en uit onderzoek in andere provincies concludeert Faunabescherming dat kieviten nauwelijks nog broeden in agrarisch weidegebied, ze wijken steeds meer uit naar akkerland en natuurreservaten. De populatie is in 2013 bijna gehalveerd ten opzichte van 1996. Dit is overigens vooral te wijten aan de intensivering van de landbouw, die kruidige weides heeft veranderd in eentonig grasland.

Vogelonderzoeker Sovon houdt in opdracht van Friesland jaarlijks de stand van de kievit bij. De gegevens worden echter niet uitgesplitst naar de verschillende broedbiotopen, zoals dat in Noord-Holland wel gebeurt. Faunabescherming heeft aan Sovon gevraagd deze uitsplitsing uit te voeren, maar de provincie Friesland geeft daarvoor geen toestemming.

Volgens de Raad van State had het provinciebestuur beter moeten onderzoeken of de kievitenpopulatie in Friesland nu en op lange termijn nog levensvatbaar is. Dit oordeel sluit aan bij een eerdere uitspraak over het rapen van kievitseieren uit 2012. Daarin sprak de afdeling bestuursrechtspraak al haar zorg uit over de voortgaande daling in de populatie.

Het provinciebestuur verleende in januari 2013 een ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet waarmee in de periode van 2013 tot en met 2015 kievitseieren mochten worden geraapt. In 2013 ging het om 6.307 kievitseieren en in 2014 om 5.939. Voor 2015 was nog geen maximaal aantal vastgesteld. En zolang het provinciebestuur niet kan aantonen dat de kievit nog in het algemeen voorkomt in het Friese grasland en dat dit ook zo zal blijven, heeft de Bond Friese Vogelwachten geen ontheffing om van 1 maart tot en met 8 april van dit jaar kievitseieren te rapen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden