Friese pietpraat

De aankomst van Sinterklaas in Sneek zorgde voor hilarischespraakverwarring onder de zwarte pieten.

Zaterdag zette Sint Nicolaas voet aan wal bij de FrieseWaterpoort in Sneek. Tot grote opluchting van Rik Hogendoorn,die live verslag uitbracht in het 'Sinterklaasjournaal'. Deverontruste NPS-journalist had de hoop al opgegeven datpakjesboot 12 met daarop Sinterklaas, de haven zou bereiken.

Aanvankelijk vaarde alleen de kleine pakjesboot 7½ Sneekbinnen. Aan boord zijn slechts de hoofdpiet en de wegwijspiet,getooid met een paarse veer en een zilveren pijl op de hoed. Zezwaaien vrolijk en voelen zich vereert met alle aandacht. Eenintocht zonder de goedheiligman is echter niet waar het publiekvoor is gekomen. De jute zak met cadeautjes die het zwartepietenduo bij zich heeft, is bovendien niet toereikend om allewensen in vervulling te laten gaan.

De kinderen op de kade scanderen: ,,Sinterklaas, Sinterklaas“en zingen: “Oer wâljende weagen, oer bruzjende see. Komt Sintmei syn stomboat, d'âld man stiet al ree“ (Zie ginds komt destoomboot).

Sint is echter in geen velden of wegen te bekennen. Dehoofdpiet wil de klus dit jaar slechts met wegwijspiet klaren enhij benadrukt dat ze snel een stempeltje willen. “Er staanvandaag nog tien andere Friese steden op het programma waar wenaar toe moeten“, bast hij met een licht Spaanse tongval.

Geen Sinterklaas en Spaanse zwarte pieten met haast?Burgemeester Arno Brok besluit dat er sprake moet zijn van eenware crisis. Een haastig spoedoverleg met de politie en debrandweer is vereist, aldus de Friese burgervader.

Ondertussen maken de twee zwarte pieten samen met hetdweilorkest van Rintje Ritsma een ronde door de versierde stratenvan Sneek. “Recht zo die gaat“, roept de hoofdpiet vrolijk en deblazers spelen op hun trompetten, ze worden omringd doorcameramannen.

Op de route treffen de pieten echter alleen maarstijfkoppige Friese kinderen aan. “We zingen net voor jullie,alleen voor Sinterklaas“, meldt de dirigent van het kinderkoorop een houten schuit.

Ook de groen-wit geklede korfballers houden hun ronde cadeau'sstevig vast en schudden hun hoofd. Een potje korfballen met dezwarte pieten willen ze net. Dat de Friezen met net eigenlijkniet bedoelen, dringt maar langzaam door tot de Spaansepietermannen.

Wegwijspiet krijgt verderop te horen dat hij het rode fluwelenpakket niet mag onthullen. “Dit skilderij is net voor jullie, datis voor Sinterklaas!“ Zegt een blonde Friezin gedecideerd tegende hoofdpiet. Beteuterd keert het pietenkoppel terug naar dekade, waar de stoomboot inmiddels al gearriveerd is.

Amerigo is dit jaar niet de enige viervoeter aan boord. Eenklein wit paardje met de naam Pegasus -een telg van Amerigo-wordt steigerend aan het publiek geshowd. Sinterklaas bestijgtzijn paard alsof hij dagelijks door Sneek rijdt; kalm enontspannen. Hij maakt zich geen moment zorgen over zijn hoofd-en wegwijspiet, want verslaggever Rik kan het boek en de staf dragen.

Routineus schudt Sint handen, neemt tekeningen in ontvangsten hij stuurt de Friese kinderen af en toe pedagogisch wat bij:“Dank voor je cadeautje, maar wil je het papier niet op de grondgooien, dat hoort in de vuilnisbak!“ Even verderop maantSinterklaas het publiek tot kalmte vanaf zijn paard “Wees evenstil, want zo kan ik niet horen wat dit meisje wil vertellen.“

Pas aan het einde van de optocht verenigen wegwijs- enhoofdpiet zich weer bij Sint Nicolaas, dankzij de hulp vanverslaggever Rik.

De burgemeester spreekt Sinterklaas alsnog hartelijk toe.Eerst in het Fries en vervolgens in het Nederlands. Sinterklaashoudt zijn hoofd een beetje schuin om het betoog zo goed mogelijkte volgen.

Glunderend bedankt hij de mensen in Sneek in vloeiend Fries.In tegenstelling tot de zwarte pieten, spreekt de oude bisschopzijn talen wel!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden