Friese kievitseieren mogen worden geraapt

(Novum) - Het zoeken naar kievitseieren in Friesland mag doorgaan. De rechtbank in Leeuwarden heeft een verzoek van de Faunabescherming voor een verbod op het rapen van de eieren woensdag afgewezen. De rechter heeft bepaald dat tot en met 31 maart mag worden geraapt op bepaalde terreinen. De Faunabescherming is fel tegen het rapen van de eieren.

Gedeputeerde Staten (GS) van Friesland hebben berekend dat als alle eieren die worden gelegd ook worden geraapt nog steeds wordt voldaan aan de regels die gelden op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De rechter is niet overtuigd door de 'contra-expertise waar de Faunabescherming mee is gekomen'. De Faunabescherming stelde dat de berekeningen van het provinciebestuur niet kloppen. Daarnaast stelde de organisatie dat 'het dermate slecht gaat met de kievit in Friesland, dat de ontheffing voor het rapen niet zou mogen worden verleend'. Ook dat argument is door de rechter verworpen.

Het provinciebestuur heeft aan het begin van deze maand een speciale ontheffing verleend voor het rapen van kievitseieren. De hele maand maart zoeken 6500 leden van de vogelwacht naar de eieren. Friesland is de enige regio in Europa waar een ontheffing van de regelgeving wordt aangevraagd.

De Raad van State heeft zich eerder gebogen over het rapen van de eieren. De hoogste bestuursrechter verbood het rapen op grond van de Vogelrichtlijn. Omdat Friesland de periode waarin mag worden geraapt heeft ingekort, mocht de provincie volgens de rechtbank een ontheffing verlenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden