Friese gemeente introduceert moderne poepdoos

Van onze correspondente GROUW - De gemeente Boarnsterhim voelt de bui al hangen. Er is een wet in de maak, die het lozen van huishoudelijk afval op het oppervlaktewater en in de bodem vanaf 2005 gaat verbieden. Dat zou voor Friese plattelandsgemeenten betekenen dat alle boerderijen en huizen in de buitengebieden op het riool aangesloten moeten worden. En dat kost geld. Vreselijk veel geld.

Daarom heeft de gemeenteraad deze week besloten een proef te gaan doen met een composttoilet in combinatie met rietveldzuivering. De combinatie moet ervoor zorgen dat een riool overbodig wordt. In totaal kost het milieuvriendelijke initiatief ruim 17 000 gulden. De gemeente Boarnsterhim zoekt nu een geschikt gezin voor het experiment. Tot nu toe hebben acht gezinnen zich aangemeld. Het uitverkoren gezin is niet alleen proefkonijn, maar moet ook nog voor de helft van de kosten opdraaien, ruim achtduizend gulden.

Stro

Het composttoilet is veel groter dan de gangbare toiletpot en werkt eenvoudig. Een pot, klep, pookje, opvangbak en ventilator vormen de bestanddelen. Bij plaatsneming op de pot schiet de afsluitende klep automatisch open. De uitwerpselen en het wcpapier vallen in een bak die gevuld is met stro. Daarna doen de bacterien en het stro de rest. Een ventilator zorgt ondertussen voor luchtverversing, zodat het niet gaat stinken. Bij dit proces wordt geen water verbruikt.

Jaarlijks spoelt een gezin zo'n 250 000 liter water door het riool. Het rietveld zou in het experiment het huishoudelijke afvalwater moeten zuiveren. Voor een doorsnee-gezin is tien vierkante meter rietveld in de achtertuin voldoende. De moeilijkheid is echter dat de temperatuur in het rietveld boven de vijf graden moet liggen.

Een van de gezinnen die zich voor het project hebben opgegeven is de familie Tigchelaar uit Reduzum. “Het is toch te gek dat we ieder jaar 60 000 tot 80 000 liter schoon drinkwater door de plee spoelen, doodzonde”, zegt F. Tigchelaar. De familie woont in de bebouwde kom en is nu nog aangesloten op het rioolnet.

De kosten vindt Tigchelaar geen probleem. “De gemeente betaalt de helft en bovendien ben ik handig en kan ik het toilet en rietveld zelf aanleggen. Dat scheelt in de kosten. Daarnaast bespaart het me ook geld. Mijn waterrekening zal zakken en ik hoef geen rioolrechten meer te betalen.” Bang voor stank is hij niet. “Ik heb vertrouwen in het systeem en bovendien stinkt een normale wc ook wel eens.”

Sietz Leeflang van de Twaalf Ambachten uit Boxtel is een van de ontwerpers van het composttoilet. “Het is een unieke oplossing voor ons zuiveringsprobleem. Helaas klinkt het de meeste mensen erg primitief in de oren. Ze maken de associatie met de ouderwetse poepdoos.”

Het Waterschap Friesland is in eerste instantie erg positief over het initiatief. “Met het oog op de komende wetgeving, zou dit voor de buitengebieden een prima oplossing kunnen zijn. Een aansluiting op het rioolnet is veel duurder. Maar wij hebben nog onze twijfels over de rietveldzuivering. Vooral in de winter verwachten wij problemen. Een oplossing zou dan kunnen zijn om een grindbak te plaatsen, zodat daar dan het vuil in kan bezinken.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden