Friese droom is echt over

Friesland koesterde een droom. Na de winst van vorige week tegen Olympiakos Piraeus was er opeens het mooie vergezicht van een verlengd Europees optreden. Het klinische Olympique Lyon maakte gisteren een einde aan alle mooie bespiegelingen. Twee Franse oprispingen in de tweede helft veroordeelden SC Heerenveen tot de laatste plaats in de groep.

Eric Hornstra

Heerenveen zag zich gisteravond bij voorbaat opgezadeld met een lastige doelstelling. Valencia was reeds geheel uit zicht, Olympiakos Piraeus had een beter onderling saldo (van belang bij gelijk eindigen) en tegen Lyon, dat Heerenveen in eigen stadion met 3-1 versloeg, was een ruime zege pure noodzaak.

De Friezen bleken goed van hun opdracht doordrongen. In september stonden ze in het Franse Stade Gerland nog stijf van de zenuwen. De angstige 4-4-2-opstelling van Foppe de Haan leidde destijds binnen twee minuten tot een drama. Ditmaal pakte Heerenveen de zaken op eigen bodem veel voortvarender aan. Olympique Lyon wist zich in het eerste kwartier amper raad met het vroege storen.

Toch ontsnapte Heerenveen al binnen veertig seconden aan een nieuw bedrijfsongeval. Bij de eerste de beste Franse aanval stonden Johan Hansma en Tieme Klompe te slapen, waardoor Sonny Anderson bijna oog in oog kwam met doelman Hans Vonk. Aan de andere kant was het keeper Gregory Coupet die een vrije trap van Mika Nurmela onschadelijk moest maken.

De toon was gezet: Heerenveen gokte met een offensief strijdplan, Olympique Lyon was tevreden met de rol van sluipmoordenaar. Daarbij had Heerenveen vooral last van de beweeglijke Sonny Anderson, die overigens slechts een halfuur speelde. De Braziliaan bestreek de hele breedte van het veld en zorgde zo regelmatig voor onrust.

Aan de andere kant had Heerenveen veel meer moeite het spel te maken. Het ontbreken van een deugdelijke, snelle spits laat zowel in de Champions League als in de nationale competitie sporen na. Europees troffen de Friezen pas twee maal doel, in de eredivisie is Heerenveen een van de minst productieve clubs. Slechts Fortuna Sittard scoorde minder vaak.

Lichtpunt aan Friese zijde was gisteren echter wederom Mika Nurmela. Heerenveen kroop uit zijn schulp zodra de rechtsbuiten aan de bal was. De Finse international is in korte tijd uitgegroeid tot de super-aangever van SC Heerenveen.

Het meest cruciale moment van de eerste helft speelde zich af bij een van Nurmela's vrije trappen. Voor die tijd had de Portugese arbiter zich al enkele keren onderscheiden met zijn warrige gefluit. Klompe, Radomski en de Fransman Laville waren op de bon geslingerd voor relatief lichte zonden. Net binnen het halfuur had de thuisclub het echter verdiend met elf tegen tien man verder te gaan. Vlak voordat Nurmela de bal vanaf de zijlijn voor wilde trekken, raakte Anthony Lurling in de clinch met enkele Lyon-spelers. Het Portugese kwartet bleef blind voor de mep die de aanvaller vol op het hoofd kreeg toegediend. Foppe de Haan ventileerde zijn ergernis door de vierde man zijn bril aan te bieden.

Na de rust bleef het beeld ongewijzigd. Het elftal bleef jagen op meer dan de nutteloze 0-0, Harris Huizingh miste een levensgrote kans, maar tenslotte liep het team in het eigen mes. Net als twee keer eerder bleken de negentig minuten te veel van de conditie te vergen. De 0-1, halverwege de tweede helft, kwam fortuinlijk tot stand, omdat Hans Vonk een inzet maar hal verwerkte. Steed Malbranque stond bij toeval op de juiste plek om de misser af te straffen. De 0-2, van Steve Marlet, diende slechts de statistiek.

Eén conclusie lijkt gerechtvaardigd na het kwintet Champions League-wedstrijden dat Heerenveen achter de rug heeft: de club werd bovengemiddeld geplaagd door personele manco's. De vraag blijft waar Heerenveen had gestaan als Klompe vanaf het begin naast Hansma het verdedigingscentrum had gevormd, als Dennis de Nooijer fit was geweest of als de transfer van beoogd spits Simic was gelukt. Als. . . Ach, het is een woord dat in het topvoetbal niet telt. SC Heerenveen heeft één ding opgestoken: de club wacht vooral tactisch nog een lang leerproces.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden