Friese boeren krijgen geld om ganzen met rust te laten

Van onze correspondent LEEUWARDEN - De jarenlange 'ruzie' tussen grazende ganzen en verjagende boeren in het noordoosten van Friesland is beslecht.

Oplossing is een vergoeding per hectare voor de boeren uit het jachtfonds. Voorwaarde daartoe is wel dat de boeren tussen begin november en half april de ganzen met rust laten. Ook moeten zij gras voor de ganzen op het land laten staan.

De boeren zelf hebben de impasse doorbroken. Het ministerie van LNV juicht dit proefproject toe, net als de natuurbeschermingsorganisatie 'It Fryske Gea'.

Elk jaar overwinteren duizenden ganzen tussen Anjum-Metslawier en Ee, een gebied van zo'n 2500 hectare. En ieder jaar neemt het aantal ganzen toe omdat de vogels in Nederland, maar ook in het buitenland steeds beter worden beschermd.

Boeren zagen woedend toe hoe hun gras- en akkerland werd omgetoverd tot een modderig, kaalgevreten landschap. En zodra het gras weer doorkwam, kwamen de beesten terug om dat ook weer op te eten. 'It Fryske Gea' kreeg vaak de schuld van het probleem.

“Onze natuurgebieden die er vlakbij liggen, boden volgens de boeren de ganzen niet voldoende eten. Wij draaiden die redenering altijd om. De boeren maakten het de ganzen veel te makkelijk. Boeren zorgden goed voor hun land en hadden veel gras, wat natuurlijk ideaal is voor de vogels. De boeren werden als het ware gestraft voor hun goede zorgen”, meent U. Hosper.

De vogels zorgden ook voor wrevel tussen de boeren onderling. “Ganzen mogen wel worden verjaagd. Dat deden de boeren dan ook veel. Maar dat verjagen reikte meestal niet verder dan de buurman. Dan ontstaat onderling natuurlijk ook irritatie. Met deze overeenkomst hebben we meer burenrust gecreëerd”, aldus R. Sytsma van landbouworganisatie FLTO.

De boeren krijgen voor het seizoen voor elke hectare van hun land 650 gulden uitgekeerd uit het jachtfonds. Voorheen moesten boeren de aangerichte schade aantonen. De bijdrage was altijd lager dan nu; naar verwachting zal de regeling het ministerie negen ton extra kosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden