Friese boeren helpen collega's Land van Maas en Waal

Van onze correspondente LEEUWARDEN - Ongeveer 150 veehouders uit Friesland hebben aangeboden het vee van ondergelopen boerenbedrijven uit Gelderland op te vangen. De boeren in het Land van Maas en Waal moeten in allerijl hun vee evacueren.

Grote landbouwgebieden zijn al onder water gelopen. Bij de Leeuwarder vestiging van het ministerie van landbouw stond gisteren de telefoon roodgloeiend. Ook bij de landbouworganisaties stroomden de reacties binnen. “Het inlevingsvermogen is groot. Iedereen heeft zo iets van: 'we moeten helpen'. Het is echt grandioos”, vindt J. Koopmans van de Friese en Flevolandse Land- en Tuinbouw organisatie FLTO.

De capaciteit die aangeboden wordt, wisselt sterk. Zo kan het ene bedrijf slechts vijfentwintig koeien opvangen en het andere ruim vijftig. Bij het ministerie van landbouw wordt alles geïnventariseerd. “Wij vragen de mensen wat voor soort vee ze kunnen opvangen, hoeveel stuks, of er gemelkt kan worden, en of er voer aanwezig is. Onze lijsten sturen we naar de vestiging in Arnhem”, aldus J. Kuik, coördinator van deze actie. Bij het ministerie melden zich ook transportbedrijven, die aanbieden het vee te vervoeren.

Ook U. Bergsma uit de Veenhoop heeft zich ook aangemeld. Bergsma kan ongeveer zestig koeien opvangen. “Je moet er niet aan denken dat dit je zelf zou overkomen. Het lijkt me vreselijk. Uit solidariteit heb ik mijn stal aangeboden. Dat is het minste wat je kunt doen”, meent de veehouder.

Het is nog niet duidelijk wanneer het eerste vee naar Friesland komt. Kuik verwacht dat eerst in de directe omgeving naar opvang wordt gezocht. “Dat is immers het goedkoopste en snel te regelen.” Als er vee komt, verwacht Kuik vooral melkkoeien. “Friesland heeft op dat gebied de grootste capaciteit. In andere provincies heb je minder melkveehouders.”

Over de kosten van deze actie wordt nauwelijks gesproken. “De meeste boeren hebben zoiets van 'dat zien we achteraf wel'. Eerst moet het vee in veiligheid worden gebracht. Dat vinden ze het allerbelangrijkste. En eerlijk gezegd verwacht ik ook wel iets van de overheid. Premier Kok heeft afgelopen weekend nog gezegd dat de schade in alle redelijkheid vergoed zal worden”, aldus Koopmans van het FLTO.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden