Fries suikerbrood

Voor 1 brood: 350 gr bloem, 150 ml melk, 10 g suiker, 1 zakje gist (7 g), 1 tl zout, 2 el gembersiroop, 20 g gesmolten boter, 1 ei, plus wat extra boter en suiker voor invetten vormVoor de vulling: 150 g greinsuiker, snufje kaneel

Alyanna Bijlsma is uit arren moede via internet op zoek gegaan naar een suikerbroodrecept en is heel tevreden over deze versie van Janneke’s Recepten (www.jannekes.nl). „De broodjes die ik tot nu toe gebakken heb, proeven bijna als die van Van der Kloet. Alleen probeer ik ’m liefst nóg iets kleveriger te krijgen.”

Belangrijk onderdeel van het brood is greinsuiker, van die grofkorrelige suiker die lijkt op hagelstenen, Alyanna noemt het ’suikerparels’. Helaas is het wat lastig te vinden. Alyanna koopt haar parels bij de molenaar, maar je kunt ze ook vinden bij sommige bakkers, boerderijwinkels of de groothandel. Met gewone suiker werkt het helaas niet. Maar ziedaar, Janneke geeft op haar site ook een zelfmaakrecept: Strooi 150 g gewone kristalsuiker met het snufje kaneel op een snijplank en druppel er ongeveer 2 eetlepels water over. Roer het in grove stukken en laat het een paar uurtjes drogen. En anders doet u zoals ik: Hak klontjes (riet)suiker in brokjes.

Verwarm de melk tot ongeveer 30°C. Roer de suiker en de gist erdoor en laat 10 minuten staan. Zeef bloem en zout en voeg het gistmengsel toe, samen met de gembersiroop, gesmolten boter en bijna al het losgeklopt ei (hou 1 eetlepel achter). Kneed tot je een soepel deeg hebt dat niet plakt. Laat drie kwartier rijzen op een warme plek (25 à 30°C) onder een vochtige doek. Kwast een broodblik (25 cm) in met wat zachte boter en bestrooi met kristalsuiker. Doe de greinsuiker en kaneel bij het deeg en kneed het nog even door. Leg in het bakblik en laat opnieuw een half uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Bestrijk het gerezen brood met die achtergehouden lepel ei en strooi er wat kristalsuiker over. Bak in 30-35 minuten gaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden