Fries dorp Makkum wil failliete slachterij graag overnemen

MAKKUM - Op het kleine industrieterrein blokkeert een grote trailer de ingang van het slachtersbedrijf van Tom de Boer. Het failliete bedrijf is bezet door het personeel. Zij en een inderhaast opgericht actiecomité gaan namelijk niet akkoord met dit bankroet.

CHRISTEL PIEPER

Bij de varkensslachterij in Makkum werkten 25 mensen. Ruim twee jaar geleden is het bedrijf uit het dichtbijgelegen dorp Gaast verhuisd naar het moderne industrieterrein. Hoge investeringskosten, de BSE-kwestie en verkeerde keuzes brachten het bedrijf in financiële moeilijkheden. Juist op het moment dat het wat beter leek te gaan, draaide de Friesland Bank de geldkraan dicht. Nog voordat het faillissement was uitgesproken, werd het bedrijf voor 1,75 miljoen gulden verkocht aan het Saneringsfonds Varkensslachterijen.

Nadat duidelijk werd dat De Boer in grote problemen verkeerde, kwam er in het dorp Gaast (42 inwoners, waarvan een groot deel bij de slachterij werkt) spontaan een actie op gang om het bedrijf te redden. Sjoerd Bleeker, woordvoerder van het actiecomité, vertelt dat in het begin een kleine twintig mensen uit het dorp het bedrijf draaiende wilden houden; desnoods met eigen geld. Er werd contact gezocht met de bank, maar die reageerde niet.

De teleurstelling was dan ook groot toen het faillissement werd uitgesproken en de verkoop bekend werd. Het actiecomité legt zich daar echter niet bij neer en wil de koop keren. Bleeker: “Dat bedrijf is voor hondenvoer verkocht. Voor dat geld hadden wij het ook wel over kunnen nemen.”

Het personeel is vol vertrouwen over de actie. Begin deze week kocht het actiecomité een kleine tachtig varkens, zodat De Boer weer kon slachten. Oud-eigenaar Tom de Boer hield dat tegen. Hij was bang tegen de haren van de rechter-commissaris in te strijken: de enige persoon die de verkoop en het faillissement ongeldig kan verklaren.

Tot die tijd houdt het personeel het bedrijf bezet uit angst dat het Saneringsfonds waardevolle apparatuur uit het pand haalt. In ploegendienst lopen medewerkers wacht.

Inmiddels heeft de bank wel contact gezocht met het actiecomité. Maar dat heeft die deur dichtgegooid. “Zij voelen nattigheid. Maar nu redden we onszelf wel”, zegt Bleeker. Als de curator terug is van vakantie, wordt onderzocht of bij de overdracht aan het fonds, door de bank schuldeisers gedupeerd zijn. Is dat het geval dan biedt de faillissementswet de mogelijkheid de overdracht terug te draaien. Het actiecomité denkt komende week het bedrijf weer in werking te hebben. Bleeker: “Die rechter-commissaris kan aan zijn klompen aanvoelen dat er grote fouten zijn gemaakt.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden