Freriks verdeelt spel als routinier

OSTRAVA - De Nederlandse volleyballers zijn na het eerste weekeinde van het Europees kampioenschap in Ostrava precies waar ze vooraf wilden zijn. Lekker in hun vel, door overwinningen op Slowakije (3-0) en Tsjechië (3-1), op medaillekoers en met versterkt zelfvertrouwen dankzij twee formidabele sets tegen de Tsjechen. ,,Een genot om naar te kijken'', zei bondscoach Bert Goedkoop terecht zeer verlekkerd.

De start in de grauwe Tsjechische industriestad was overigens koud. Vooral letterlijk. De temperatuur in de ijshockey-iglo Vitkovice nodigde aanvankelijk niet uit tot volleybal. Niet om te spelen en niet om naar te kijken. Tegen de Slowaken haalde Oranje voor een paar honderd belangstellenden ook geen topniveau. Maar het was allemaal wel genoeg voor een mooi resultaat in een altijd beladen openingswedstrijd.

Het vervolg was warm. De kachel was gisteren aangezet, de atmosfeer aangenaam met 6500 toeschouwers op de tribunes en het spel bewonderenswaardig. Nederland accelereerde en deed behoudens een korte periode halverwege de derde set alles beter dan de tegenstander. Het serveren (Schuil, Nummerdor, Görtzen, Mike van de Goor, Freriks), verdedigen (Nummerdor, Kooistra), blokkeren (Olsthoorn, Van de Goor) en aanvallen (Schuil) was aanmerkelijk beter verzorgd. De taken mooi verdeeld, de uitvoering bijna onberispelijk.

Bovendien stelde de Tsjechische ploeg maar zelden (te) hoge eisen aan de opslagverwerkers (Kooistra, Nummerdor, Görtzen). Freriks wist meestal gemakkelijk raad met de passes en verdeelde het spel als een routinier, hoewel nog maar steeds negentien en pas vier maanden in dienst. De beginfase tegen de Tsjechen, zwaar onder druk als gastheren, was opmerkelijk goed.

,,Het niveau van de eerste twee sets hebben we niet eerder gehaald. Ook niet in Sydney tijdens de Olympische Spelen. Het is alleen nog moeilijk dat heel lang vast te houden. Met Bas van de Goor en Peter Blangé mis je weliswaar twee spelers van wereldklasse, maar er staan er nog vier naast. Die zijn momenteel beter dan ooit'', zei Richard Schuil, die zich in beide partijen onderscheidde door zijn groot oplossend vermogen.

Schuil vertelde dat hij zich erg ontspannen voelt. Ook al kreeg hij gisteren aanvallend veel meer te doen dan bijvoorbeeld Görtzen en Nummerdor, die zich in eerste instantie op de pass dienen te richten.

Is die goed, dan moeten de middenmensen en Schuil voor de snelle afronding zorgen. De laatste deed dat op afroep.

,,Misschien is de druk om te presteren nog wel groter dan indertijd met Peter en Bas, maar ik voel het veel minder. Die twee drukten toch een ontzettend stempel op de ploeg. Niet altijd in negatieve zin, hoor. Maar zij bepaalden het wel. Nu is iedereen gelijk en ben ik zeer relaxed. Ik krijg veel ballen en sla heel vrijuit. Ik ga gewoon staan en zie wel'', zei de uitblinker.

Twee eclatante zeges en maar één set verloren. Dat kan in een redelijk gelijkwaardige groep ook een belangrijke rol gaan spelen. Netjes gespeeld en koel gewonnen, zo vatte Goedkoop de openingswedstrijd kort samen. ,,Toch een sleutelduel. Bijna geen publiek, geen atmosfeer, koud. Met die omstandigheden zijn ze goed omgegaan. En vergeet niet: een hele jonge spelverdeler. Je weet nooit hoe die zich houdt bij z'n eerste EK.''

Nico Freriks, de aangesprokene, had nergens last van. Geen zenuwen, geen faalangst. ,,Ik had niet het idee dan ik op een EK stond. Verder heb ik overal schijt aan. Ik ga hier niet voorzichtig spelen'', zei de jonge spelverdeler zaterdag ferm.

Gisteren deed hij zijn belofte gestand. ,,Hij kan nog wel een dippie krijgen, maar slechter wordt-ie zeker niet'', zei Goedkoop over zijn verrassende vondst als opvolger van Blangé. ,,Ik had gewoon geen keus, want er waren geen andere geschikte spelverdelers. Van Tarel had pech door een blessure. Toen hij fit was, had Freriks het al overgenomen.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden