Frentrop

In zijn artikel over het onderwerp 'Kennis brengt geluk' (Letter & Geest, 26 juli) maakt Paul Frentrop mijns inziens een valse tegenstelling. Tegenover domheid plaatst hij wijsheid. Maar tegenover domheid staat slimheid of pienterheid; wijsheid is het tegendeel van dwaasheid.

De onjuistheid van de door Frentrop geponeerde oppositie blijkt onmiddellijk als men de proef op de som neemt: iemand die niet dom is zou volgens hem wijs moeten zijn. De voorbeelden van de combinatie niet-dom-en-toch-onwijs liggen echter, ook in onze op kennis gerichte samenleving, voor het oprapen.

Bovendien is het voor iedere objectieve waarnemer evident dat lang niet alle mensen die leven in een niet op rationaliteit gerichte -Fortuyn zou misschien zeggen 'achterlijke'- cultuur dom zijn, noch in de betekenis van onwetend, noch in die van onwijs. Integendeel, uit vele confrontaties van het 'rationele' Westen met het 'irrationele' Oosten en Zuiden blijkt dat zeer vele personen uit niet-westerse culturen in slimheid ons tenminste evenaren en dat wijsheid bij hen vaak meer te vinden is dan bij ons.

Ook angst -volgens Frentrop een onlosmakelijk kenmerk van domme mensen- meen ik in die wereld niet meer te bespeuren dan in de onze. Ten slotte: omdat ik de poëzie van Szymborska niet goed ken, wil ik voorzichtig zijn, maar dat Frentrop zich hautain ('Mens, ga koken') van de wereldbeschouwing van deze dichteres distantieert, lijkt mij behalve aanmatigend tamelijk dom: zij heeft in haar vaderland nogal wat late vruchten van de Verlichting mogen proeven en haar wijsheid moet daarom een aanhanger van het rationele vooruitgangsgeloof tot dieper nadenken stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden