Frentrop (2)

Paul Frentrop (Letter & Geest, 26 juli) veegt de vloer aan met de 'opvattingen' van de Poolse dichteres Wislawa Szymborska, die zouden worden verwoord in de eerste zin van een van haar gedichten: 'Het is een groot geluk om niet precies te weten op wat voor wereld we leven'.

In Szymborska's gedichten kan de eerste zin de lezer nogal eens op het verkeerde been zetten, en als je dan de rest van het gedicht niet leest, blijf je staan op dat verkeerde been. Tegenover de gewraakte zin van de dichteres stelt Frentrop een zin van de journalist H.L. Mencken, die gelooft 'dat het beter is om de waarheid te zeggen dan om te liegen, en dat het beter is te weten dan onwetend te zijn'.

Het gedicht blijkt echter zeker geen pleidooi voor onwetendheid of struisvogelpolitiek te zijn; mij lijkt het eerder een bespiegeling over het contrast tussen de wereld van het individu en de macrokosmos. Als Frentrop bekend was met de poëzie van Szymborska was het hem misschien opgevallen dat deze gekenmerkt wordt door interesse in en verbazing over alle verschijnselen van het leven. Hij heeft echter genoeg aan één zin om haar werk en opvattingen te diskwalificeren. Ga toch koken, Paul.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden