Column

Frenkie, een voetballer om over te filosoferen

Beeld Maartje Geels

Hij gaat dus naar Barcelona, de jongen die een maand geleden in een tv-interviewtje vloeiend opsomde wat er bij hem zoal nog beter moet. Het was een behoorlijke lijst.

Frenkie de Jong is een voetballer om soms van te genieten, maar meer dan dat vind ik hem voorlopig een voetballer om over te filosoferen. Zoals hij nadenkt over zijn spel, of dat lijkt te doen (want daar kun je, al filosoferend, toch ook weer aan twijfelen), zo is hij een voetballer om over na te denken.

Ik keek de competitiewedstrijd van Ajax tegen Heerenveen in zijn geheel terug. Het verbaasde me weer: hij had geen wezenlijk aandeel. Juist hij, die de stuurman heet en zou moeten zijn, loste als het ware op in de chaos van die rare wedstrijd.

Bijna steriel

Hij speelt al langer zo vlak: veel tikjes breed, terug ook, onder de voorwaartse passes ook obligate, zelden nog een spannende pass. Het is geen prettig woord bij zo’n voetballer, maar je moet het bijna wel steriel noemen. De rushes over het middenveld zijn verdwenen.

Dat laatste kun je positief uitleggen. Dat kan niet in de top, zoveel lopen met de bal. Dat moest eruit, en hij heeft het uitgebannen. Maar wat ervoor in de plaats is gekomen, vonkt zo weinig, zo ver ook vaak van waar het moet gebeuren. Ajax-trainer Ten Hag (om een ander het eens te laten zeggen) zei onlangs dat hij dominanter moet worden, ‘vooral in de eindfase’. Dat is jargon voor: meer in de buurt van het strafschopgebied, waar doelpunten worden voorbereid en gemaakt.

Ja, zijn spel zou bij Barcelona kunnen passen, in grote lijnen gedacht. Misschien willen ze daar het middenveld weer als een carrousel laten draaien, als in de bes­te dagen. Iniesta en Xavi, de draaischijven van toen, zijn dan gauw genoemd. Maar een Iniesta, met de gave om de juiste tikjes te geven in de grootste drukte, rond en in het strafschopgebied, lijkt De Jong toch niet te zijn. Xavi? Die was nu precies wat Ten Hag zei: dominanter in de eindfase.

Zelfkritiek

Met zijn zelfkritiek neemt Frenkie de Jong velen voor zich in. Begrijpelijk natuurlijk: hier lijkt een jongen te staan die, evenals zijn ploeggenoot Matthijs de Ligt, niet zo gauw in de war zal raken, die niet raar gaat doen in de decadentie om hem heen, die weet wat er beter moet – en misschien is dat ook allemaal wel zo.

Maar ook hierover is te filosoferen. De Jong is met zijn 21 jaar niet meer piepjong. Zeker van hem, zoals hij overkomt, zou je kunnen verwachten dat hij al wat verder denkt dan een pril talent. Toch doet hij met die zelfkritiek, die behoorlijke lijst, zichtbaar althans nog niet veel. Het lijkt er soms eerder op dat hij zich beperkt tot wat in Nederland toch wel genoeg is.

Risicoloze passjes

Natuurlijk, hij kan en zal zich nog ontwikkelen, en hij krijgt straks betere medespelers. Maar dat hij hier is teruggevallen in een lagere versnelling, is dat toch niet vreemd, juíst bij een jongen met zo’n bijna archaïsche uitstraling? Het mag ouderwets gedacht zijn dat zo’n speler pas moet vertrekken, als hij hier bepalend is. Maar zeg nu zelf, even doordenkend: had dat niet bij uitstek nog gepast bij deze jongen, bij de al met Cruijff vergelekene?

Voetbal International gaf De Jong voor de competitiewedstrijd tegen Heerenveen nog altijd een 6,5. In de rust van de bekerwedstrijd verscheen donderdag een statistiek in beeld: alle passes van De Jong waren aangekomen. Daar zaten echt niet alleen risicoloze passjes tussen, zei de commentator. Dat vond ik nou juist wel.

Frenkie de Jong is een voetballer om over te filosoferen, dat zijn de meest intrigerende, niet één om blind te adoreren.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. U leest alle columns in zijn dossier.

Lees ook: 

Transfer van Frenkie de Jong kan een zegen blijken voor de Nederlandse competitie

Hij is 21 jaar, speelt nauwelijks een seizoen in het eerste van AFC Ajax, stond pas vijf keer in het Nederlands elftal en nu gaat Frenkie de Jong al voor het forse bedrag van 75 miljoen euro naar FC Barcelona.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden