Opinie

Freelancers nemen het heft in eigen handen

Het is dan misschien crisis, maar dat betekent niet dat iedereen angstig afwacht wat er komen gaat. Ik was een paar weken geleden op een startersbijeenkomst van de Kamer van Koophandel, en daar waren bijna dertig mensen aanwezig die op het punt staan een eigen onderneming te beginnen.

Mensen die tegen de trend in kiezen voor een bestaan als freelancer. Ze willen eigen baas worden, bijvoorbeeld omdat ze hun vaste baan verliezen of omdat ze die vaste baan zat zijn. Geen enkele crisis zou een reden mogen zijn om te blijven op een werkplek waar je niet helemaal gelukkig meer bent.

Maar waar leer je wat je moet doen om een bedrijf te starten? Van wie krijg je goed advies? Internet blijkt weer een onmisbare bron. Ik mailde wat bekenden, en op Twitter kreeg ik aanmoedigingen en tips van zelfstandige journalisten en webbouwers.

Wat nogal intimiderend kan zijn, is de lading regels en wetten waar je mee te maken krijgt. De websites van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst zijn heel nuttig, maar bepaald geen warm bad voor de starter die zoekt naar houvast in de wereld van bedrijfsaansprakelijkheid, urennorm en startersaftrek.

De Belastingdienst is er om het makkelijker te maken en het bestaansrecht van de Kamer van Koophandel is om bedrijvigheid in Nederland te stimuleren, maar hun sites remmen de ontluikende ondernemerszin.

Je moet haast een door de wol geverfde belastingdeskundige zijn om die sites prettig te vinden. De creatieveling met een blinde vlek voor formulieren is hier vreemd genoeg niet de doelgroep.

Kom er op kvk.nl bijvoorbeeld maar eens achter hoe je je onderneming moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel; een eenvoudig stappenplan vind je er niet.

Dan maar gewoon naar hun kantoor gegaan, een mooie kantoorvilla. Het inschrijven ging er gelukkig gemakkelijk. Als je achter je computer vandaan komt, is het contact met de KvK heel prettig. De startersavond was ook fijn: informatief, gezellig zelfs. Je moet er wel dertig euro voor neerleggen die je dus nog terug moet gaan verdienen, maar in je enthousiasme heb je dat er graag voor over.

Toch is dat wat veel mensen stoort aan de Kamer van Koophandel: alle diensten kosten er geld, wat voor de kleine zelfstandige best kan oplopen. Je inschrijven als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) kost 36 euro. Een doorn in het oog van veel hardwerkende ondernemers die zich realiseren dat de KvK’s toch al betaald worden van hun belastingcentjes. En wat krijg je daar nou helemaal voor? Een nummer! Toch doet de KvK haar best om ondernemers van dienst te zijn. Zij heeft zelfs een zakelijke netwerksite gemaakt, onder de titel ’Hallo!’. De ontevredenen hebben er dankbaar gebruikt van gemaakt. Binnen de community hebben ze een groep opgericht onder de titel ’Ik ben de KvK liever kwijt dan rijk’. Inmiddels heeft de groep al meer dan 1300 leden.

Dat de Kamer van Koophandel nu op eigen terrein bestreden wordt, is een mooie illustratie van één ding: freelancers nemen het heft in eigen handen. Misschien ook iets voor u? Niemand hoeft zich te laten weerhouden door crises, slechte websites of moeilijke formulieren. Freelancen en internet hebben iets gemeen: beiden zijn een raam dat uitzicht biedt op een vergezicht dat je zelf kiest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden