Freek Vonk gebeten door haai

natuur | Normaal zijn ze ongevaarlijk, maar er kan altijd iets misgaan. Dan is ook de Caribische rifhaai een geduchte tegenstander.

KICK HOMMES

Aai nooit een haai. Daar is Freek Vonk, Nederlands bekendste bioloog en tv-presentator, ook achter gekomen. Hij is onlangs op de Bahama's in zijn rechterarm gebeten, meldde hij gisteren. Inmiddels gaat het beter met Vonk, al heeft hij wel zo'n honderd hechtingen in zijn arm. "Gelukkig is niets vitaals geraakt."

Op Facebook vertelde Vonk, op de Bahama's voor de opnames van een televisieprogramma, wat hem is overkomen. "We waren Caribische rifhaaien aan het onderzoeken bij het eilandje Bimini. Deze vriendelijke haaien zijn, net als eigenlijk alle haaien, ongevaarlijk voor mensen. Toch ging het mis. Een van de haaien heeft een vergissing gemaakt en nam een grote hap uit mijn rechter bovenarm. Ik wist direct: dit is foute boel."

Vonk moest met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Miami worden gebracht, omdat op Bimini niet voldoende medische hulpmiddelen beschikbaar waren. Het gaat naar omstandigheden goed. "Ik kan mijn hand, vingers, en mijn arm normaal bewegen."

Op Facebook heeft Vonk ook een paar foto's van zijn verwondingen geplaatst. De wond aan de bovenkant van zijn arm staat echter niet op beeld. Die was volgens de bioloog 'zó heftig, dat ik heb besloten dat ik jullie - en vooral mijn jongste fans - dit niet aan kan doen'.

Caribische rifhaaien staan, zoals Vonk al schrijft, te boek als ongevaarlijk. Tenminste, als je ze niet voert, zegt maritiem bioloog Irene Kingma van Save Our Sharks, een organisatie die zich sterk maakt voor haaien in het Caribisch gebied. "Ik ken de mensen met wie Vonk dook, die zijn uiterst betrouwbaar. Maar in dat gebied worden haaien illegaal gevoerd, om zo toeristen de garantie te bieden dat ze tijdens een duik haaien zien. Normaal gesproken zijn ze namelijk schuw. Omdat de haaien het geluid van een boot al associëren met eten, ontstaat er een potentieel gevaarlijke situatie waarin ze meer gestrest zijn."

Het is niet duidelijk in welke situatie Vonk terecht is gekomen. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Het ongeluk doet wel denken aan het onderzoek met dodelijke afloop dat de Australische bioloog Steve Irwin deed naar roggen. Hij werd in 2006, toen hij een onderwaterdocumentaire maakte, gestoken in zijn borst, en overleed. Maakt Vonk dezelfde fout door te dicht bij dieren te komen?

Gedragsbioloog Karel ten Cate zei al in 2013 in Trouw dat Vonk op expedities voorzichtiger moet zijn. "Hij weet wel wat hij doet, maar de kijkers ook? Van sommige dieren moet je vaststellen dat ze er niet zijn om als huisdier te aaien. Dat lijkt mij óók een belangrijke boodschap."

Vonk zelf noemt de gebeurtenis een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden'. "Noch Sharklab (het team waarmee hij dook, red.), mijn ploeg, ikzelf of de haai kan er iets aan doen. Ik heb gewoon ontzettend pech gehad. Velen hebben op deze locatie met deze haaien gedoken. In de 27 jaar dat het Sharklab hier onderzoek doet, is dit nooit eerder gebeurd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden