'Free Beer als bandnaam, dat lokt wel veel publiek'

De Dijk, die heten natuurlijk De Dijk, omdat ze zo'n oerhollandse versie van de soul maken. Mis. Die heten De Dijk omdat ze zo veel op de Amsterdamse Zeedijk in de kroeg zaten.

Achter haast iedere bandnaam zit wel een anekdote, opvallend vaak een ludieke. Maar een encyclopedie van al die namen, die bestond eigenlijk nog niet. En dus schreef Aad Knikman een naslagwerk, waarin hij vele honderden bandnamen etymologisch uitpluist.

Wat is een goede bandnaam?
Ik vind het leuk als er een verhaaltje achter zit. Everything But The Girl bijvoorbeeld. Die kwamen uit Hull, en daar had je een meubelzaak met de slogan 'Everything but the girl': je kon er alles kopen voor je slaapkamer, behalve het meisje.

Hoe belangrijk is een bandnaam?
Er zijn wel bands die met hun naam publiek proberen te lokken. In Canada had je een band Free Beer. Dat lokte wel publiek, als dat op een poster stond.

De Butthole Surfers veranderden vroeger ieder optreden van naam. Maar toen ze een keer Butthole Surfers heetten, kwam er zoveel publiek, dat ze die maar gehouden hebben. Een vrij smerige naam, overigens. Ik weet niet of het uiteindelijk veel uitmaakt. De meeste bands denken er niet echt bij na, bedenken iets in een melige bui, en zijn dan later gedwongen om er een verklaring bij te verzinnen.

Bandnamen zijn inderdaad vaak een beetje flauw.
Tja, je had ooit Kobus Gaat Naar Appelscha. Dat was een Fries punkbandje, en die naam was een parodie op Frankie Goes To Hollywood. Dat vind ik toch vrij aardig. Humoristische namen heb je veel. Maar er zijn meer categorieën. Veel bands noemen zich naar apparatuur waarmee ze spelen, of naar films. Bijbelse namen zijn ook populair. En literatuur. The Doors zijn het bekendste voorbeeld, die heten naar een gedicht van William Blake. Maar ook The Velvet Underground is naar een boek genoemd.

En Modest Mouse, die zijn naar een verhaal van Victoria Woolf genoemd. Hoewel er ook een andere verklaring de ronde doet, namelijk dat die naam een afkorting is van componist Modest Moessorgski. Bands blijven er zelf soms een beetje mysterieus over.

Zijn er ook trends aan te wijzen?
De lengte van de namen varieert nogal. In de jaren zestig waren bondige namen populair: The Beatles, The Kinks. Toen werden ze weer langer, nou ja, Frankie Goes To Hollywood dus. In de jaren negentig kwamen de korte namen weer in: Oasis en Blur. Maar nu heb je Go Back To The Zoo, dat is een mond vol.

Kom je nog af van een verkeerd gekozen naam?
Heel weinig bands veranderen van naam. Onlangs hebben The Morning Benders dat wel gedaan. In Amerika betekent dat gewoon een schedelsplijtende kater. Maar ze kwamen er na jaren achter dat 'bender' in Groot-Brittannië een scheldwoord voor homo is. Dus toen hebben ze die naam aangepast en nu heten ze POP ETC. Een beetje slap van ze, en een minder aansprekende naam.

Aad Knikman - (It's) The Game of the Name - of hoe bijna duizend bands aan hun naam kwamen. Bestellen via www.itgotn.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden