Frédérique naar groep 3, 'zonder garantie'

De nieuwe school van de 'hoogbegaafde' vijfjarige Frédérique de Rooij baseert zich op hetzelfde onderzoek, dat haar oude school de overstap van groep een naar drie deed weigeren. Op de Julianaschool mag ze wel een klas overslaan.

In het rapport van de oude school van Frédérique, de Gooilandschool, zegt het onderwijsadviesbureau EDI dat het meisje intelligent is, maar niet hoogbegaafd. Bovendien is ze sociaal-emotioneel niet toe aan groep drie. Dit was een van de argumenten die de rechter overtuigde van het gelijk van de school.

Toch geeft het dit rapport dat de Julianaschool het vertrouwen Frédérique wél een klas over te laten slaan. ,,Zonder garantie, natuurlijk'', zegt directeur Van Dijk. ,,Sociaal-emotioneel is het maar de vraag of het lukt. We zullen veel individuele aandacht moeten geven. Als het na een jaar niet goed blijkt te gaan, tja, foutje.'' Hij vreest in dat geval niet voor een juridische confrontatie met de ouders, want ,,we hebben een open overlegstructuur.''

Een argument om Frédérique naar groep drie te laten gaan, was dat ze daar haar vriendinnen had. Ze vindt op de nieuwe school ook vriendjes uit de buurt en van de balletclub, zegt moeder A. de Rooij.

Achteraf lijkt het slechts een kwestie van een volle wachtlijst: als de Julianaschool vorig jaar al ruimte had gehad, had er toch geen rechtszaak hoeven komen? Zo simpel ligt het niet, zegt moeder De Rooij. ,,De Gooilandschool moest een verklaring geven dat ze geen bezwaar hebben tegen een andere school voor Frédérique. Dat is een gentleman's agreement.'' Zonder de druk van de rechtszaak had de Gooilandschool dat nooit afgegeven, meent ze.

,,Al plaatsen ze haar in groep acht, dat moet iedere school voor zich weten'', zegt adjunct-directeur T. Smits van de Gooilandschool. Elke school mag het ook voor zich weten, zeggen inspectie en het ministerie van onderwijs. Scholen zijn niet verplicht om een verklaring van 'geen bezwaar' te geven als ouders hun kind elders willen plaatsen. Dat het beleid rond intelligente of hoogbegaafde kinderen per school hemelsbreed verschilt, is geen reden om criteria vast te stellen of een nieuwe regel af te kondigen, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden