Fred Teeven bindt een beetje in

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het debat over de strafbaarstelling van illegaliteit en het versoepelen van het vreemdelingenbeleid. Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het debat over de strafbaarstelling van illegaliteit en het versoepelen van het vreemdelingenbeleid.Beeld anp

Staatssecretaris Teeven van justitie gaat zijn wetsvoorstel over strafbaarstelling van illegaliteit in overeenstemming brengen met het regeerakkoord. Hij erkende gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over het vreemdelingenbeleid voor het eerst dat zijn wetsvoorstel verder gaat dan in het regeerakkoord is afgesproken.

Het debat was aangevraagd door de PVV. Aanleiding was de door de ledenraad van de PvdA aangenomen motie-Terphuis waarin de PvdA-fractie de opdracht krijgt het vreemdelingenbeleid op acht punten te versoepelen. Aanpassing van het wetsvoorstel over de strafbaarstelling is daar één van.

Het voorliggende wetsvoorstel regelt dat wie herhaald betrapt is op illegaal verblijf, een verzwaard inreisverbod krijgt. Overtreding van dat verbod is een misdrijf waarop gevangenisstraf staat. Ook hulp bieden aan die mensen is strafbaar.

Dat laatste punt is in strijd met het regeerakkoord, dat bepaalt dat hulp aan illegalen niet strafbaar mag zijn. Voor de PvdA is die afwijking van het regeerakkoord onaanvaardbaar.

'Sigaar uit eigen doos'
Hoe Teeven de wet gaat aanpassen, staat nog niet vast. Hij zou kunnen regelen dat 'stapeling' van illegaal verblijf niet leidt tot een misdrijf. Hij zou ook in de wet kunnen vastleggen dat hulp aan illegalen niet strafbaar is. Overigens blijft ook na de aanpassing van de wet illegaal verblijf een overtreding die met een boete kan worden bestraft. Over de andere PvdA-eisen gaf Teeven gisteren nog geen duidelijkheid.

De regeringspartijen PvdA en VVD gingen het debat niet aan met de oppositie. Wacht de concrete voorstellen af, was hun boodschap. De meeste oppositiepartijen irriteerde dat mateloos. De PvdA heeft helemaal niets bereikt, luidde hun conclusie. Gerard Schouw (D66): "De aanpassing van het wetsvoorstel strafbaarstelling is een sigaar uit eigen doos. De staatssecretaris heeft iets toegezegd dat al in het regeerakkoord staat."

Linda Voortman (GroenLinks) noemde het optreden van de PvdA 'een klap in het gezicht van mensen die protesteren tegen misstanden'. Sietse Fritsma (PVV) denkt er radicaal anders over. Hij vindt dat de VVD-fractie en Teeven door de knieën zijn gegaan voor de eisen van de PvdA.

Arts asielzoeker: Bah is mishandeld
De vertrouwensarts van honger- en dorststaker Bah uit Guinee heeft gisteren in Rotterdam aangifte van mishandeling gedaan. "Bah heeft blauwe plekken en schrammen die hij zichzelf niet kan hebben toegebracht", zegt arts Elcke Bonsen. De uitgeprocedeerde asielzoeker zou de verwondingen hebben opgelopen door tweemaal hardhandig optreden van bewakers in het detentiecentrum in Rotterdam.

Bah is overgebracht naar het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen. Hij is verzwakt door zijn honger- en dorststaking. Staatssecretaris Teeven ontkende gisteren dat disproportioneel zou zijn opgetreden tegen Bah. Nu de zaak onder justitie is voelde hij zich niet gerechtigd nader op de zaak in te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden