Fred R: Holleeder betrokken bij drie liquidaties

Belastende verklaringen van kroongetuige

Het is gedaan met de betrekkelijke rust rond Willem Holleeder, nu het Openbaar Ministerie het onderzoek heeft heropend naar zijn mogelijke betrokkenheid bij drie liquidaties in de onderwereld.

Dat Holleeder (55) in verband wordt gebracht met moorden in het criminele milieu is niet heel verrassend. Al jaren circuleren zowel binnen als buiten de rechtszaal geruchten en verhalen over zijn rol bij meerdere afrekeningen in het 'milieu'. Het OM vergaarde jaren achtereen met niet aflatende ijver zoveel mogelijk technisch bewijs om de betrokkenheid van Holleeder bij onderwereldmoorden 'hard' te maken. Tot tastbare resultaten leidde dit, tot teleurstelling en irritatie van Justitie, tot dusver niet.

Dat er na een jacht van jaren, weliswaar niet voor het eerst, toch een doorbraak in zicht lijkt, komt op naam van de bij het grote publiek onbekende Fred R. (45). Anderhalf jaar geleden werd deze crimineel, van wie de bijnaam 'moordmakelaar' luidt, in het grote liquidatieproces Passage in Amsterdam tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Tijdens de behandeling van het hoger beroep in dit megaproces bleek vrijdag dat R. de nieuwe kroongetuige is van het OM en dat hij in ruil voor zijn voor andere criminelen belastende verklaringen op een halvering van zijn straf kan rekenen. Aangezien hij sinds 2006 vastzit, zou hij door de strafkorting over twee jaar vrij kunnen komen, als twee derde van zijn straf erop zit.

De verklaringen die R. in zijn nieuwe rol van kroongetuige heeft afgelegd zijn vooral opmerkelijk omdat ze uit zíjn mond komen. Terwijl hij zelf werd veroordeeld voor betrokkenheid bij drie liquidaties, heeft hij in het kader van zijn 'deal' met Justitie verklaard dat Holleeder bemoeienis had met de liquidatie van diens zwager Cor van Hout, in januari 2003.

Andere moorden waarbij Holleeder volgens Fred R. betrokken zou zijn geweest, waren die op café-eigenaar Thomas van der Bijl, in april 2006, en vastgoedhandelaar Kees Houtman, november 2005. Pikant is dat de gevangenisstraf van dertig jaar die R. van de rechtbank kreeg opgelegd, mede verband hield met zijn rol bij de moord op Van der Bijl.

Al tijdens de inhoudelijke behandeling van het liquidatieproces voor de rechtbank dook in verband met deze moorden meermalen de naam van Holleeder op. Onder meer kroongetuige Peter la Serpe verklaarde op een destijds in de kluis bewaarde band dat Holleeder een aandeel had in de moord op Van der Bijl.

Ook de in 2004 geliquideerde zakenman Willem Endstra wees de politie in de jaren voor zijn dood naar Holleeder als opdrachtgever van liquidaties. Maar ook toen bleven bewijzen hiervoor achterwege.

Holleeder werd eerder, in 2009, veroordeeld voor afpersing van onder meer Willem Endstra. Drie jaar later kwam hij vrij. Zijn raadsman Stijn Franken zei kort hiervoor dat er nul procent bewijs was dat zijn cliënt betrokken is geweest bij liquidaties. De advocaat kon of wilde gisteren niet reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden