Fred Emmer ruimt op

Met pijn in zijn hart doet exJournaallezer Fred Emmer afstand van zijn collectie slibowitz flessen. Jarenlang kocht hij elke fles die hij tegenkwam en die nog in zijn verzameling ontbrak. Emmer maakte er een hobby van om de verschillende Tjechoslowaakse, Poolse, Roemeense en Oostenrijkse pruimenjenevers thuis te keuren door ze leeg te drinken.

WIM GROENEVELD; HANS DE PRETER; KOOS SCHWARTZ

Maandag komen de 82 flessen onder de hamer bij een veiling in Amsterdam. Emmer beweert dat zijn verzameling de grootste ter wereld is. Slechts een fles is nog vol. "Een ongelukje" , aldus veilingmeester Hans Becker. Volgens hem wist de fanatieke slibowitzdrinker niet dat de fles nog vol was. De collectie moet de deur uit, omdat Emmers levensgezellin aan een longaandoening lijdt. Zij heeft last van het stof op de flessen en vertikt ze nog langer af te stoffen. Eerder deed Emmer om die reden afstand van zijn gigantische verzameling giraffen.

Becker vindt de collectie ideaal voor mensen die curiosa verzamelen. Daarnaast denkt hij dat mensen uit de horeca grote belangstelling zullen tonen voor de flessen. "De collectie is uniek als decoratie voor een cafe of slijterij."

Fred Emmer, anders nooit zo dol op de pers, bracht onder druk van de veilingmeester de veiling in de publiciteit. "Ik kan lege flessen, niet verkopen" , zegt Becker. "Zonder Fred Emmer hebben ze geen waarde."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden