Fraudezaak kost bestuur onderwijskoepel BOOR de kop
Gemeente Rotterdam is zeer ontevreden over het optreden van de leiding als toezichthouder
De bouwfraude bij de Rotterdamse onderwijsstichting BOOR maakt steeds meer slachtoffers. Alle leden van het algemeen bestuur van de koepelorganisatie, verantwoordelijk voor 85 scholen en 130 schoolgebouwen in de regio Rotterdam, zijn gisteren onder druk van het stadsbestuur opgestapt.
BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam) is verwikkeld in een vermoedelijk omvangrijke fraude- en corruptiezaak. Het voormalige hoofd huisvesting van de onderwijskoepel zou tegen betaling lucratieve bouwopdrachten aan bevriende partijen hebben gegund. Betrokkenen hebben bij de recherche ook verklaringen afgelegd over sommen geld die via te hoge of geheel verzonnen facturen voor het onderhoud van schoolpanden aan aannemers zijn uitgekeerd. Met hoeveel geld is gefraudeerd, is nog onbekend. Het zou gaan om tonnen, mogelijk miljoenen.
Zowel de gemeente Rotterdam als het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de kwestie. Justitie heeft tot op heden vijf verdachten aangehouden, onder wie het voormalige hoofd huisvesting, de vermeende spin in het web. Stichting BOOR heeft zelf ook aangifte gedaan tegen enkele verdachten van ambtelijke corruptie, oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Er zit op dit moment niemand vast.
De zaak kwam vorig jaar zomer aan het rollen toen een klokkenluider contact opnam met Leefbaar Rotterdam. De oppositiepartij deed aangifte bij Justitie, om zo de identiteit van de informant te beschermen. Het onderzoek is uitgebreid naar buurgemeente Lansingerland, waar een van de verdachten betrokken was bij nieuwbouwprojecten.
BOOR was voorheen een gemeentelijke organisatie, maar is in 2008 verzelfstandigd. Het stadhuis heeft sindsdien een 'controlefunctie'. Het stadsbestuur heeft onderzoek laten doen naar het functioneren van BOOR sinds deze op afstand staat. De conclusies, die wethouder Jantine Kriens (PvdA, bestuur en organisatie) gisteren bekendmaakte, zijn vernietigend voor het algemeen bestuur. Dat heeft 'onvoldoende als toezichthouder' opgetreden. Daar was wel alle aanleiding toe, omdat de jaarrekeningen 'dermate sterk afweken van de begrotingen dat op termijn de continuïteit van de stichting in het geding zou kunnen komen'.
De gemeente Rotterdam heeft BOOR vorige week verteld erg ontevreden te zijn met het functioneren van het algemeen bestuur. De voorzitter heeft daarop besloten de eer aan zichzelf te houden en is afgetreden. De overige zes bestuursleden volgen zijn voorbeeld. Wethouder Kriens heeft een bewindvoerder aangesteld om orde op zaken te stellen.
Het Openbaar Ministerie kan nog niet aangeven wanneer de verdachten voor de rechter moeten verschijnen. Het onderzoek is nog in volle gang, zegt een woordvoerder.
undefined